„Stopați violența și abuzul împotriva copiilor și a tinerilor!” a fost mesajul ferm transmis de către elevii și profesorii Școlii Gimnaziale nr. 4 Suceava, în contextul în care, la nivel mondial, fenomenul violenței a luat amploare, încălcând drepturile copiilor și afectându-le evoluția.

În perioada 1-19 noiembrie, elevi și profesori au participat la o serie de activități care se înscriu în campania „19 zile de prevenire a abuzurilor și violenței împotriva copiilor și a tinerilor”, la apelul FICE România (Federația Internațională a Comunităților Educative).

Acțiunile propuse au avut scopul de a educa și de a mobiliza copiii școlii, dar și organizații partenere, să se implice în prevenirea consecințelor asociate violenței și abuzului împotriva copiilor și a tinerilor, exploatării de orice fel, absenteismului și abandonului școlar, consumului de droguri și traficului de persoane.

Activitățile în care s-au implicat elevi și profesori, deopotrivă, au inclus: work-shop-uri, realizarea de afișe/ colaje pe teme referitoare la prevenirea abuzurilor, conceperea unor scrisori,

eseuri tematice, proiecte media, filme și clipuri cu mesaje anti-violență, întâlniri cu specialist etc.

Titlurile activităților extrașcolare derulate de profesorii Școlii Gimnaziale nr. 4 Suceava reflectă, în mod sugestiv, mesajul temelor: ,,Spune Nu violenței!”, „Ce înseamnă compasiunea?”, ,,Aceste mâini ocrotesc, nu lovesc!”, ”Sunt IUBIRE, o carte despre compasiune”, „Alege bunătatea!", „Prevenirea vânzării copiilor”, „Fețele ascunse ale traficului de minori" etc.  

Coordonatorii proiectului implementat la nivelul unității au fost prof. Claudia Adriana Țuca, coordonator de programe și proiecte educative și prof. dr. Loredana Vlad Terec, directoarea școlii.

Echipa de proiect a fost formată din următorii profesori de învățământ primar și gimnazial: Petronela Bobric, Elena Rogoz,  Bogdan Nistor, Brîndușa Zegrea, Emanuela Șerban, Liviu Irimia, Veronica Moscaliuc, Florin Anițului, Ramona Întorsură, Monica Marchitan, Lenuța Bujor, Simona Corneanu, Crina Miron, Irina Buta, Felicia Maftei, Ioana Gontariu, Paula Jescu, Daniela Zofotă, Diana Andronic, Brîndușa Vărăreanu, Ioana Maria Cojocariu, Cătălina Miron, Daniel Andriescu, Paula Năstase, Mihaela Ungureanu, Dana Ignat, Oltița Voroniuc, Alina Serhei, Maria Vișinari.

,,Activitățile extrașcolare derulate timp de 19 zile au dezvăluit

întreaga paletă de nuanțe a abuzului și exploatării de orice fel a copiilor. Mulțumim pe această cale partenerilor implicați în proiect: asociația <Părinți, profesori - parteneri în educație>,

Agenția Națională Antidrog - prin psih. Maria Sava, Centrul Regional Suceava - prin Laura Stadler, Direcția Generală Anticorupție - prin comisar Adina Lupu”, concluzionează consilierul educativ al unității, profesor Claudia- Adriana Țuca.