Curg condamnările pe bandă rulantă pentru un individ extrem de agresiv și periculos care își făcuse un obicei în a intra în casă peste diferite persoane pe care le tâlhărea. Ionuț Ilinca, zis ”Blondu”, din Dolhasca, a fost găsit recent vinovat de Judecătoria Fălticeni de comiterea infracțiunii de ”tâlhărie calificată” și a primit o condamnare de 5 ani de închisoare. Pentru că are în spate un lung șir de infracțiuni, în catastiful lui ”Blondu” s-au adăugat mai multe sporuri, astfel încât pedeapsa finală este de peste 14 ani de închisoare, mai exact 13 ani plus un rest de pedeapsă de 417 de zile. Soluția de la Fălticeni nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Suceava.

În luna februarie a acestui an, Ionuț Ilinca a primit o altă condamnare, de această dată definitivă, și tot pentru ”tâlhărie calificată”, dar și pentru viol. În acest caz a fost vorba de fapta petrecută în dimineața zilei de 3 decembrie 2020, când Poliția Orașului Dolhasca a fost sesizată prin 112 de către o tânără din localitate despre faptul că în cursul nopții trecute mama sa a fost violată de către o persoană necunoscută. În urma cercetărilor la fața locului a fost identificată o femeie de 39 ani, din orașul Dolhasca, care se afla în stare de dezorientare, aceasta acuzând dureri în zona capului și a părții dorsale și povestind că în cursul nopții o persoană necunoscută a intrat în incinta locuinței sale, lovind-o și apoi violând-o. Ea a spus că nu cunoaște semnalmentele violatorului. În aceste condiții polițiștii au solicitat sprijinul laboratorului criminalistic din cadrul IPJ Suceava, fiind efectuată cercetarea la fața locului. Femeia a fost transportată la spital, unde a fost examinată medico-legal.

Echipa de polițiști criminaliști a constatat că femeia locuiește într-o casă din orașul Dolhasca împreună cu soțul ei și 4 copii minori. Soțul femeii este cioban și în timpul nopții fusese plecat la stână. Atacul a fost dat în cursul nopții, în jurul orei 02.30-03.00.

Un bărbat necunoscut a pătruns în locuința victimei pe ușa neasigurată și prin amenințări cu acte de violență a constrâns-o să întrețină un raport sexual normal. La plecarea din locuință, agresorul a deposedat victima de telefonul mobil pe care-l avea asupra sa.

 

·       Victima a reuşit să-l muşte pe agresor

 

În timpul cercetărilor efectuate la fața locului au fost identificate fragmente de urme papilare și urme biologice, care au fost apoi exploatate. Victimei i s-au recoltat probe ADN, fiind apoi stabilit un cerc de suspecți care au fost verificați. 

Cercetările efectuate în cursul zilelor ce au urmat au stabilit că un bărbat în vârstă de 30 de ani din localitate (Ionuț Ilinca, care atunci nu era încă încarcerat pentru faptele pentru care este condamnat acum) este principalul suspect de comiterea tâlhăriei calificate și a infracțiunii de viol. În urma probelor ridicate de la locul faptei și a unei descinderi la locuința suspectului, au fost suficiente probe care îl indicau ca autor pe Ionuț Ilinca. Astfel, cu ocazia percheziției domiciliare au fost identificate mai multe obiecte de îmbrăcăminte, parte din ele fiind recunoscute de către victimă ca fiind purtate de autor în noaptea săvârșirii infracțiunii. Totodată a fost identificată pe antebrațul drept al suspectului o plagă mușcată, despre care medicii legiști au concluzionat că s-a putut produce prin mușcare de către o persoană, în cursul anchetei victima relatând verbal faptul că în noaptea incidentului a reușit să-l muște pe autor de brațul drept. La sediul poliției au fost examinate apoi criminalistic obiectele de îmbrăcăminte ridicate de la suspect și au fost recoltate probe ADN pentru efectuarea unei expertize genetice. Toate probele l-au incriminat pe același Ilinca, care a fost arestat preventiv și în acest dosar.

 

·       Dintr-o condamnare în alta – furturi și violențe

 

În luna martie a anului trecut, Ionuț Ilinca a primit două condamnări de câte 8, respectiv 4 luni pentru lovire și alte violențe, dar și 2 luni pentru tulburarea liniștii și ordinii publice. Pedeapsa finală a fost de 10 luni de închisoare, la care s-a adăugat un rest de pedeapsă de 417 zile dintr-o condamnare anterioară. Ionuț Ilinca se afla deja în penitenciar la emiterea acestei condamnări, unde executa o altă condamnare dictată de magistrații din Bihor pentru un furt calificat, cu un prejudiciu de peste 12.000 de euro.

 

·       A intrat în casă peste un bătrân din Vatra Dornei

 

Același „Blondu” este acuzat cu argumentul forte al probei ADN că a comis o faptă de o violență extremă și la Vatra Dornei.

În anul 2018, un bătrân din Vatra Dornei a trăit coșmarul vieții. Un individ i-a spart ușa de la casă, în toiul nopții, a intrat peste el și a început să-l lovească, cerându-i să spună unde are bani în locuință. Bătrânul a fost agresat grav, suferind leziuni care au necesitat în jur de 40 de zile de îngrijiri medicale, iar autorul a plecat fără a putea pune mâna pe ceva de valoare din casă.

Ancheta a fost una complicată de la început pentru polițiștii judiciariști dorneni. Partea vătămată nu a putut oferi prea multe detalii despre agresor, însă studierea atentă a câmpului infracțional a dat roade. A fost găsită o mânușă aruncată, pe care autorul o folosise. Criminaliștii au reușit să ridice urme papilare, iar după ce s-au adunat și alte indicii s-a declanșat o expertiză criminalistică. Recent a venit confirmarea că profilul celui care a fost la locul faptei coincide cu cel al lui Ionuț Ilinca, din Dolhasca, cunoscut pentru furturi comise cu violență. Acesta a mai fost probat în cazul unei fapte de viol în baza probelor ADN, astfel încât comparația s-a putut face abia în 2021.

Ionuț Ilinca va răspunde în cazul atacului de la Vatra Dornei pentru comiterea infracțiunilor de lovire sau alte violențe, distrugere și violare de domiciliu.