„Și povestea lor cine o spune?”. O întrebare la care au fost provocați să răspundă toți cei care au participat marți, 22 noiembrie 2022, la vernisajul expoziției de pictură „Și povestea lor cine o spune?”, de Iolanda Bădăluță, eveniment cultural organizat de Asociația Institutul Bucovina, la Galeria de Artă „Zamca” (str. Zamca, nr.17, Suceava), pentru a marca Ziua Internațională a Drepturilor Copiilor(20 noiembrie).

Publicul a fost întâmpinat de Vasile Gafiuc, președintele Asociației Institutul Bucovina, de curatorul expoziției, maestrul Mihai Pânzaru PIM, de criticul de artă drd. Delia Leizeriuc, consilier în cadrul Direcției Județene pentru Cultură (DJC) Suceava, și, bineînțeles, de artista suceveancă Iolanda Bădăluță.

Maestrul Mihai Pânzaru PIM a afirmat că Iolanda l-a uluit cu puterea ei de a lucra pe suprafețe mari, completând că Iolanda Bădăluță, un artist adevărat, este un luptător, un om extraordinar, care s-a lovit de niște colțuri de viață, dar care atrage atenția acum, prin această expoziție, asupra unor copii prezentați în ipostaze dramatice, tragice. Expoziția cuprinde 20 de lucrări în ulei, care ilustrează cronologic războaiele din Siria și cele din Ucraina.

 

·        „Pictorița vrea să privească în față greutățile existenței și să-și exprime mila față de sărmani, invalizi și copiii-umbră”

 

Criticul de artă drd. Delia Leizeriuceste de părere că expoziția „Și povestea lor cine o spune?” se prezintă a fi un manifest, „unul amar prin care citim dezamăgirea Iolandei față de societatea în care trăim, față de manipularea mârșavă cu care suntem jonglați ca niște simple păpuși de lemn, față de îndobitocirea maselor, față de sindromul egoului suprem care aduce doar pagube în mediul natural și în societate, în special în rândul copiilor, în rândul tinerilor care sunt siliți să suporte ideile și pornirile maniacale, draconice ale adulților frustrați”. Impresionată de lucrările Iolandei Bădăluță, criticul de artă Delia Leizeriuc spune că artista se numără printre pictorii care au uimit mereu publicul, refuzând să se limiteze la latura frumoasă a lucrurilor.

„Picturile sale provoacă un fel de indignare.Ca și renumiții expresioniști, și artista Iolanda Bădăluță ia parte direct la suferințele umane, la violență, la sărăcie, mânie; ea are tendința să vadă, într-o artă limitată la armonie și frumos, efectul unei lipse de onestitate. Pictorița vrea să privească în față greutățile existenței și să-și exprime mila față de sărmani, invalizi și copiii-umbră. Ea nu ține deloc cont de aceste exigențe convenționale; ea se atașează cu simpatie, cu milă de aspirațiile, de visurile acestor ființe tinere. A ținut să surprindă stângăcia mișcărilor lor, stânjeneala acelor corpuri în plină metamorfoză. În arta sa se pune mai mult accentul pe expresia subiectivă”, a completat criticul de artă.

Delia Leizeriuc a numit copiii din tablourile Iolandei Bădăluță copii-umbră, copii pe chipurile cărora se văd traumele fizice, dar mai ales sufletești, „ca efecte ale unei lumi în care individualismul, indiferența și cruzimea au ajuns deja virtuți și repere morale”.

 

·        „Pentru că nu este vorba de a picta, ci de a vorbi... durerea acestor copii”

 

Tablourile din expoziția de pictură „Și povestea lor cine o spune?” realizată de Iolanda Bădăluță sunt grăitoare. Nu au nevoie de detaliile pe care ar fi putut să ni le ofere artista. Dar, totuși, mesajul transmis de Iolanda Bădăluță, la vernisaj, a fost puternic: „Aș vrea să lăsați ca poveștile acestor copii să umple paginile goale ale conștiinței fiecăruia. Acesta este mesajul, de fapt. Nu este neapărat durerea lor. Sunt atâția copii în toată lumea asta care se culcă flămânzi..., și sunt atâția copii care dorm acum în frig, și sunt atâția copii care dorm înghesuiți și cu bombele deasupra lor, atâția copii care simt gheața de pe piatră.... Toți știm aceste lucruri. Suntem plictisiți aproape de tot ceea ce auzim despre acești copii. Dacă asta este realitatea, vă rog spuneți povestea lor în paginile goale și albe ale conștiinței. Da. Sunt pânze mari. După mine aș fi făcut pânze până la cer și înapoi, și infinit aș fi spus și aș fi luptat, pentru că nu este vorba de a picta, ci de a vorbi, și aș fi spus mereu durerea lor, durerea acestor copii”.

 

·        Expoziția poate fi vizitată până pe 5 decembrie 2022

 

Publicul venit în număr mare la expoziția Iolandei a fost impresionat de tot ce a văzut și ce a auzit. Au tăcut cu toții, pentru ca durerea copiilor din tablouri să vorbească, să strige, să ajungă în cămara sufletului, acolo unde poate face schimbări și unde trebuie să trezească conștiințe.

La final, eleva Adela Șulea a recitat trei poeme tulburătoare, dacă amintim doar „Moartea căprioarei”, de Nicolae Labiș („Seceta a ucis orice boare de vânt. / Soarele s-a topit și a curs pe pământ. / A rămas cerul fierbinte și gol. / Ciuturile scot din fântână nămol. / Peste păduri tot mai des focuri, focuri, /  Dansează sălbatice, satanice jocuri.”). Tânăra talentată a reușit să emoționeze și mai mult publicul cu interpretarea sa, astfel că evenimentul de marți a fost o adevărată seară culturală, în care mai multe arte și-au dat mâna spre bucuria, emoția celor prezenți la Galeria de Artă „Zamca”.

La eveniment au participat și specialiști ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Suceava, ai Centrului Cultural Bucovina, ai Protecției Copilului Suceava etc.

În expoziție au fost expuse și câteva desene realizate de copii ucraineni, sub îndrumarea maestrului Mihai Pânzaru PIM, dar și fotografii realizate recent în Ucraina. La eveniment au fost prezente și două mame ucrainene, care au primit sprijin din partea Asociației Institutul Bucovina. Sucevenii pot admira lucrările semnate de artista Iolanda Bădăluță și celelalte desene și fotografii cu impact social până pe 5 decembrie 2022, de luni până vineri, în intervalul 9:00 – 17:00, la sediul Asociației Institutul Bucovina, din strada Zamca, numărul 17 (lângă LIDL Mărășești). Intrarea este liberă.

Pentru mai multe informații legate de expoziție, persoana de contact din cadrul Asociației Institutul Bucovina este Petru Vasile Gafiuc – președintele organizației, tel: 0230.524.128, e-mail: info@bucovinainstitute.org. Puteți vizita și pagina de Facebook: Organizatia Institutul Bucovina şi website-ul www.bucovinainstitute.org, unde veți descoperi cele mai recente noutăți.