Un șef de vamă originar din județul Suceava, dar și un om de afaceri din municipiul Suceava sunt vizați de o amplă anchetă derulată de procurorii DNA Iași. Este vorba de fapte de corupție și infracțiuni la regimul vamal, cu un prejudiciu estimat la aproximativ 58 de milioane de lei, dar și evaziune fiscală.
În acest dosar, în cursul zilei de miercuri, s-au derulat 162 de percheziții, inclusiv la o instituție publică, respectiv Biroul Vamal de Frontieră Iași, la domiciliile unor persoane fizice și la sediile unor firme din București și din județele Iași, Suceava, Botoșani, Ilfov, Ialomița, Arad și Sibiu.
Printre cei vizați de anchetă sunt Dănuț Bolohan, care ocupa funcția de șef al Biroului Vamal de Frontieră Iași, o persoană originară din Sfântu Ilie și care până în 2014 a lucrat în cadrul structurilor vamale din Suceava. O altă persoană vizată de anchetă ar fi Valerică Culipei, rudă cu un fost politician sucevean, despre care s-a scris că se ocupa cu importuri de haine din Turcia, care ulterior erau revândute în Suceava.
"În dimineața zilei de 23 noiembrie 2022, specialiști din cadrul Autorității Vamale Române participă alături de ofițeri de poliție din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice – I.G.P.R. și specialiști din cadrul A.N.A.F. – Direcția Generală Antifraudă Fiscală, sub coordonarea D.N.A. - Serviciul Teritorial Iași, la o operațiune în cadrul căreia sunt puse în aplicare 162 de mandate de percheziție domiciliară în județele Suceava, Iași, Botoșani, Ilfov, Ialomița, Arad, Sibiu și Municipiul București.
Operațiunea vizează combaterea activităților ilegale ale unor entități economice, pentru care exista suspiciunea privind implicarea unor funcționari vamali, care au importat din Turcia articole textile contrafăcute, subevaluate sau sustrase de la controlul vamal.
De la demararea cercetărilor, autoritatea vamală a acordat sprijin de specialitate organelor de anchetă în vederea documentării activităților ilegale.
În acest sens, au fost dispuse verificări, ulterior punerii în liberă circulație a mărfurilor, prin echipele mobile, confirmând, în unele cazuri, suspiciunea nedeclarării unor bunuri la autoritatea vamală ori importul de bunuri contrafăcute.
În vederea prevenirii prezentării la autoritatea vamală de facturi susceptibile de a fi falsificate, a fost actualizată baza de date a autorității vamale și s-au transmis precizări pentru punerea în aplicare a mecanismelor specifice de supraveghere vamală și control în vederea combaterii subevaluării mărfurilor și protejării drepturilor de proprietate intelectuală.
Autoritatea Vamală Română urmează să se constituie parte civilă în cursul procesului penal pentru recuperarea prejudiciului și, în funcție de măsurile dispuse de organele de urmărire penală, să dispună măsuri de suspendare din funcția publică a personalului vamal implicat în activitățile de sprijinire a grupării infracționale.
Încă de la înființarea sa în luna aprilie 2022, Autoritatea Vamală Română a stabilit ca fiind o prioritate eliminarea vulnerabilităților la corupție și prevenirea și combaterea fraudelor vamale, motiv pentru care și în cazul prezentat s-a implicat activ și a acordat sprijin de specialitate organelor de urmărire penală, pentru stabilirea întregii activități infracționale, tragerii la răspundere a vinovaților și recuperării prejudiciului", se arată într-un comunicat al DNA.
Comentarii