Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a venit cu primele informații oficiale cu privire la șefa secției de Oncologie a Spitalului Județean Suceava, reținută în arest pentru 24 de ore pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.

Medicul Anca Ababneh Dumitrovici este acuzată că a luat șpagă de la 64 de pacienți și aparținători ai acestora. Este vorba de faptele pentru care există probe, cel mai probabil în cabinetul medicului fiind puse mijloace de ascultare.

Dosarul este instrumentat de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, împreună cu poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava.

”Cercetările efectuate până în prezent în cauză au relevat că inculpata, în calitate de medic specialist oncolog la Spitalul Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, în perioada aprilie 2022-19.01.2023, în baza aceleiași rezoluții infracționale, în mod repetat, a acceptat promisiunea de a primi o sumă de bani, a pretins și a primit diferite sume de bani (sume variabile, respectiv 50 de lei, 100 de lei, 200 de lei, 50 de euro) sau alte foloase (miere de albine, cașcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză etc.) de la 64 de persoane, pacienți sau aparținătorii acestora, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, respectiv pentru îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul și asistența anti-cancer care trebuiau realizate gratuit”, se arată într-un comunicat al procurorilor.

Inculpata este acuzată de  64 de infracțiuni de luare de mită în formă continuată, din care 62 de acte de materiale au fost comise într-un interval scurt de timp, respectiv  în  7 zile lucrătoare consecutive, în luna decembrie 2022.

 

Așadar, 62 de infracțiuni în 7 zile.

 

Procurorii au mai anunțat că au decis ca medicul să fie prezentat în fața magistraților de la Tribunalul Suceava, pentru comiterea infracțiunii de luare d emită în formă continuată.

”Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii penale. Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a mai transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.