Seria de petiții adresate prefectului de Suceava, Alexandru Moldovan, de către Asociația ”Străjerii Pădurilor”, prin președintele acesteia, Daniel Bodnar, a avut ca rezultat o ședință în care s-au întâlnit activiștii de mediu și reprezentanții instituțiilor statului.

Conform unui comunicat de presă remis joi de prefectură, la ședința convocată de prefectul Moldovan au participat delegații Asociației „Străjerii Pădurilor”, reprezentanți ai Instituției Prefectului, șefi de instituții și specialiști din cadrul inspectoratelor de poliție și jandarmi din județ, ai Direcției Silvice și Gărzii Forestiere. De asemenea, au fost invitați și reprezentanții administrației publice județene, prin președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, și secretarul general al județului, Petru Tanasă.

Potrivit comunicatului, președintele asociației, Daniel Bodnar, a adus în atenție problemele legate de transportul auto al masei lemnoase și comunicarea între activiștii de mediu și autorități și „a primit răspunsuri pe loc de la reprezentanții fiecărei instituții cu atribuții de control, în funcție de competențele legale ale acesteia”.

Prefectul Alexandru Moldovan consideră întâlnirea „benefică pentru ambele părți”, și asta deoarece, spune el, „activiștii de mediu au primit încă o confirmare a faptului că instituțiile statului sunt deschise oricărui dialog constructiv și pot prelua inițiative și soluții la problema circulației materialului lemnos, dacă aceste demersuri sunt în limitele legii”. „Problemele ridicate de către domnul Daniel Bodnar - insuficiența echipajelor de patrulare auto în zona de munte a județului, lipsa patrulelor mixte în punctele de tranzit spre județele limitrofe, pregătirea precară a unor agenți constatatori, sincopele de comunicare cu reprezentanţi ai instituțiilor cu atribuții de control - au primit răspunsuri punctuale, bazate pe cifre, statistici și prevederi legale”, a declarat Moldovan. Prefectul a afirmat că cei peste 10.000 mc material lemnos confiscat și peste 20 autovehicule indisponibilizate pe parcursul anului 2022, precum și scăderea continuă a cantităților de material lemnos tăiate ilegal, de la 13.000 mc în 2011, la circa 2.300 mc în 2022, „sunt dovezi clare că instituțiile statului nu sunt pasive față de fenomenul infracțional din domeniul silvic, înregistrându-se rezultate bune, recunoscute inclusiv de reprezentanții asociației”.

Pe de altă parte, reprezentanții prezenți ai instituțiilor de control „au avut posibilitatea să-și prezinte argumentat punctele de vedere și să reafirme necesitatea continuității conlucrării active cu societatea civilă”. „Este adevărat, există sincope de comunicare între reprezentanții unor instituții cu atribuții de control și activiștii de mediu, aspect ce a condus, din păcate, la crearea unei impresii de pasivitate, de lentoare a instituțiilor statului, și va trebui să lucrăm în vederea remedierii acestui aspect. Instituția Prefectului a fost și rămâne deschisă dialogului constructiv, bazat pe argumente, propuneri și soluții în limitele legii, urmând a da curs oricăror solicitări venite din partea societății civile”, a mai transmis prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan.