Monitorizarea calității aerului din județul Suceava s-a făcut cu intermitențe pe parcursul anului 2022 ca urmare a numeroaselor deficiențe apărute în funcționarea aparatelor montate cu acest scop. Potrivit unui raport al Agenției pentru Protecția Mediului Suceava prezentat miercuri în ședința Colegiului Prefectural, încă din luna decembrie 2021, cele patru stații fixe din județ care aparțin Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului nu au mai beneficiat de servicii de revizie tehnică, reparații, întreținere preventivă și furnizare de consumabile și materiale de referință, iar activități care totuși s-au realizat, cu unele întreruperi, în perioada septembrie 2015 - decembrie 2021, au fost în baza unor contracte cu o societate comercială.

De precizat că în județul Suceava sunt amplasate și funcționează patru stații de monitorizare a aerului, respectiv stațiile SV1 de fond urban, în municipiul Suceava, la Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu”, SV2 de tip industrial în municipiul Suceava, la Grădiniţa nr. 12 din zona Cuza Vodă, SV3 de tip trafic în oraşul Siret, str. Alexandru cel Bun f.n., pe drumul E85, spre Vama Siret, și EM3 de fond regional, în comuna Poiana Stampei, una din cele trei stații din România care fac parte din Programul European de Monitorizare şi Evaluare a Calităţii Aerului (EMEP), din cadrul Convenţiei privind poluarea transfrontalieră a aerului pe distanţe lungi.

În raportul APM Suceava se precizează că problemele survenite în 2022, defecțiuni, lipsă lucrări de mentenanță periodică, lipsă de consumabile, piese de schimb, butelii de gaze etc. au putut fi remediate doar în foarte mică măsură, având în vedere alocările bugetare extrem de limitate de anul trecut pentru servicii și materiale cu caracter funcțional, respectiv 35.410 lei, comparativ cu costurile ridicate pentru aceste lucrări. Lipsa fondurilor a făcut ca stația de monitorizare a calității aerului SV2 din zona Cuza Vodă din municipiul Suceava să fie oprită complet încă de la jumătatea lunii august 2022. „Instalația de climatizare este defectă, ar fi trebuit înlocuită complet, dar nu am avut fondurile necesare, fiind nefuncționale inclusiv o serie de alte echipamente, atât din stația SV2, cât și din celelalte trei stații din județ”, se arată în raportul prezentat de directorul APM Suceava, Maria Mădălina Nistor.

Aceasta a adăugat că acest lucru a dus la capturi de date orare sau zilnice insuficiente în raport cu obiectivul de calitate a datelor pentru măsurări fixe, de minim 90%, inclusiv pierderile de date datorate verificărilor zilnice ale etalonării, calibrării periodice sau lucrărilor normale de întreţinere a instrumentelor.