La 164 de ani de la Mica Unire, amintindu-și versurile poetului Vasile Alecsandri devenite imnul Unirii Principatelor Române:

„Hai să dăm mână cu mână

Cei cu inimă română,

Să-nvârtim hora frăției

Pe pământul României!”

elevi ai Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, sub îndrumarea prof. Nicoleta Mitrofan, Gabriela Pogorevici, Loredana Puiu și cu sprijinul conducerii colegiului, profesor Luminița Lăzărescu și profesor Adrian Puiu au aniversat, această pagină de istorie românească, Unirea Principatelor.

Directorul Adrian Nicolae Puiu le-a vorbit elevilor despre contextul intern și internațional al realizării Unirii, evenimentele premergătoare dublei alegeri, insistând și asupra personalității lui Alexandru Ioan Cuza, unul dintre cei mai populari domnitori pe care i-au avut țările române.

Potrivit acestuia, „poezia Hora Unirii, scrisă de poetul Vasile Alecsandri, a devenit un simbol al ideii de unire, iar astăzi este cântată în fiecare an la 24 ianuarie”. Hora Unirii a umplut holul central al colegiului, antrenându-i deopotrivă pe elevi și profesori, într-o horă a unității și respectului față de istoria națională. Bucuria săvârșirii Unirii din 1859 a fost împărtășită deopotrivă prin promovarea portului național românesc, dovada dragostei față de propria țară, dar și prin etalarea unor produse alimentare specifice bucătăriei românești.

Prin apel la valoroasa cunoaștere a trecutului, bucuria Horii Unirii și savoarea bucatelor tradiționale, Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” a conturat momentul genezei statului modern român.

„Mulțumim cadrelor didactice, elevilor și părinților care au sprijinit realizarea acestui moment. Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859. Realizată sub semnul Revoluției pașoptiste, Unirea Moldovei și a Țării Românești a reprezentat un obiectiv comun îndeplinit al elitei de pe ambele maluri ale Milcovului.

Unirea a fost posibilă datorită eforturilor conjugate ale oamenilor politici ai vremii care au reușit să valorifice, cu inteligență și spirit diplomatic, un context politic internațional favorabil, având ca sprijin dorința de unitate și solidaritate manifestată de populația din Moldova și Țara Românească. Evenimentul este strâns legat de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domn în ambele Principate: la 5 ianuarie în Moldova și la 24 ianuarie în Țara Românească”, a transmis conducerea.