Poliția Română a transmis un mesaj de avertizare privind e-mailuri ale unor escroci din mediul virtual care se folosesc de numele instituției pentru a duce oameni în eroare și a le accesa conturile.

Este vorba de ”convocări” privind infracțiuni penale legate de accesarea de site-uri interzise sau de citații în care omenii sunt înștiințați că vor fi arestați pentru infracțiuni cibernetice dacă nu răspund imediat. 

”Pentru a rămâne în siguranță în mediul online evitați să deschideți e-mailuri de la necunoscuți ori atașamentele mesajelor. În niciun caz nu comunicați cu aceștia sau cu cei invocați în documente. Pentru îmbunătățirea securității conturilor este necesară reîmprospătarea parolelor vechi și aplicarea, acolo unde este posibil, a autentificării în doi pași. Chiar dacă perioada sărbătorilor s-a încheiat infractorii cibernetici continuă să vizeze utilizatori din România prin atacuri de tip phishing.

Metoda preferată de propagare este e-mailul, iar mesajele capcană sunt din ce în ce mai bine scrise în limba română, astfel aceste tentativele de fraudă devin mai credibile, iar potențialele victime pot cădea mai ușor în capcană dacă nu respectă recomandările de securitate a datelor online. Verificați mereu sursa reală a mesajului. Nu furnizați date sensibile la cerere în urma unor notificări venite pe mail, mesaje sau social media. Nu uita că te poți antrena să verifici la timp tentativele de fraudă de pe internet pe site-ul https://sigurantaonline.ro”, se arată în comunicatul Poliției.