În urmă cu 164 de ani, pe 24 ianuarie 1859, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Moldova și Țara Românească deveneau un singur stat -  un foarte important prim pas pentru crearea României Mari, la 1 decembrie 1918.

În premieră pentru Suceava, evenimentele organizate pentru marcarea Zilei Unirii Principatelor – 24 ianuarie, s-au încheiat cu Hora Unirii, la care reprezentanți ai oficialităților județene și locale s-au prins în cerc cu oameni de pe stradă, spectatori la manifestările din apropierea Palatului Administrativ. Pe lângă salutul drapelului de luptă, intonarea Imnului național al României, defilarea militară, slujbă religioasă și depunerile de coroane la statuia lui A.I. Cuza, au mai avut loc și alocuțiuni ale autorităților locale și județene, pe tema importanței evenimentului și a personalităților care l-au făcut posibil.

Astfel, după instalarea Gărzii de onoare în Piața Steagurilor, la statuia domnitorului Unirii, pe esplanadă s-au aliniat, îmbrăcați în uniformele specifice, reprezentanții batalionului 17 Vânători de munte “Dragoș Vodă” Vatra Dornei, cei ai Inspectoratului Județean de Jandarmi “Bogdan Vodă” Suceava, Școlii Militare de subofițeri de Jandarmi “Petru Rareș” Fălticeni, Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Bucovina”, Inspectoratului Județean de Poliție Suceava, cei ai Direcției Judeţene de Informații Suceava, dar și Fanfara Primăriei Suceava, care a avut un rol important în asigurarea fondului muzical al evenimentului.

Evenimentul a fost deschis de salutarea drapelului de luptă și a Gărzii de Onoare de către prefectul Alexandru Moldovan, însoțit de comandantul garnizoanei Suceava, locotenent-colonel Cristian Alin Cucu, a continuat cu intonarea imnului României și apoi oficierea serviciului religios de către un sobor de preoți al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Șirul alocuțiunilor referitoare la semnificația evenimentului a fost deschis de prefectul Alexandru Moldovan, care a încheiat discursul cu îndemnul “Hai să dăm mână cu mână pentru viitorul nostru european! La mulți ani, români, la mulți ani, România!”.

Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă a vorbit despre Unirea Principatelor și despre Anul Ciprian Porumbescu, iar viceprimarul municipiului Suceava Teodora Munteanu a ținut un discurs scurt și la obiect despre însemnătatea istorică a zilei de 24 ianuarie, dar și despre realizările domnitorului Unirii, Alexandru Ioan Cuza.

Chiar de nu a fost prezent la eveniment, deoarece a onorat invitația premierului României de a-i fi alături la Iași, în Orașul Unirii, primarul Ion Lungu a transmis un îndemn la solidaritate și toleranță, prin intermediul consilierului său, profesorul Ovidiu Milici: „Solidaritate pentru proiectele pe care Primăria Suceava le are în implementare și toleranță pentru lucrurile bune care stau să se întâmple la Suceava”.

Depunerea de coroane și jerbe de flori s-a făcut tot pe ritmurile Fanfarei, după care a avut loc defilarea forțelor armate și de ordine, sub privirile a zeci de spectatori, care au asistat la întreg evenimentul.

Hora Unirii, elementul de noutate introdus anul acesta, a fost intonată de către Fanfara Primăriei Suceava, iar reprezentanții instituțiilor sucevene s-au prins de mână, la început timid, apoi din ce în ce mai mulți, inclusiv cu oameni din public, încât cercul a devenit tot mai mare.

La finalul manifestărilor organizate de Instituția Prefectului și Primăria Suceava, cu sprijinul tuturor participanților, mulți dintre cei prezenți au mai rămas în zonă, pentru a face poze în fața statuii domnitorului Unirii, A.I. Cuza, inaugurată anul trecut, în aceeași perioadă, pe Aleea Unioniștilor.

Poliția Locală Suceava a vegheat la buna desfășurare a evenimentului, inclusiv de interzicerea parcării autovehiculelor în zona desfășurării ceremoniei, precum și de blocarea traficului rutier pe bulevardul Ștefan cel Mare, între Prefectură și Muzeul Bucovinei, precum și pe strada Mitropoliei, la intersecția cu bulevardul Ana Ipătescu, în dreptul Bibliotecii Bucovinei.