Consilierii locali ai municipiului Suceava vor aproba, în ședința din această săptămână, modificarea regulamentului de acordare a titlului de „Cetățean de onoare” în conformitate cu prevederile legislative din Ordinul nr. 24/ 2021 al ministrului Dezvoltării. Potrivit noilor prevederi, fiecare Cetățean de onoare va planta un copac pe care va fi aplicată o plăcuță cu numele său. Primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat că cel mai probabil va fi vorba de platani, oferiți de administrația locală, care vor fi plantați de o parte și de alta a bulevardului principal. Municipiul Suceava a acordat titlul de Cetățean de onoare începând din anul 1992 și până la această dată unui număr de 176 de persoane, din care circa 25 nu mai sunt în viață: https://www.primariasv.ro/dm_suceava/site.nsf/pagini/cetateni+de+onoare-000016B6.

Noile prevederi normative permit consiliilor locale și județene să acorde și „Certificat de Fiu/Fiică al/a județului/ municipiului/ orașului/ comunei …”, prin urmare regulamentul care va fi aprobat în ședința de săptămâna aceasta va include și această posibilitate.

Certificatul de „Fiu/fiică al/a Municipiului Suceava” reprezintă distincția acordată de către Consiliul Local persoanelor născute în municipiul Suceava, la împlinirea vârstei de 18 ani.

Atât titlul de cetățean de onoare, cât și certificatul de fiu/fiică sunt personale, sunt netransmisibile, reprezintă un drept al titularului și au valabilitate nedeterminată.

Deţinătorii în viaţă ai titlului de Cetățean de onoare dobândesc următoarele drepturi: de a lua cuvântul în şedinţele Consiliului Local la dezbaterea materialelor care privesc întreaga comunitate; de a participa la toate manifestările desfăşurate sub patronajul Consiliului Local sau în care acesta este coorganizator; dreptul de a călători gratuit pe toate mijloacele de transport în comun din oraș; de a participa gratuit la toate manifestările cultural- sportive organizate de instituţiile aflate în subordinea consiliului local; alte drepturi stabilite prin regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului Local al municipiului Suceava.