Sindicatul Medicilor Suceava a postat pe pagina oficială de facebook un comunicat de presă în care afirmă că șefa secției Oncologie din Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, arestată preventiv pentru 30 de zile în data de 20 ianuarie a.c. sub acuzația de luare de mită, nu a condiționat actul medical. Redăm integral textul comunicatului:

„Cap V, Secțiuna A, Art 74, teza a 2-a din codul deontologic, nu poate fi mai presus decât ceea ce cu toții iubim: DREPTATEA!

Am citit cu toții ceea ce a apărut în spațiul public. În calitate de președinte de sindicat al medicilor din Spitalul Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou Suceava, după discuțiile avute cu colegii noștri medici, în nume colectiv blamăm condiționarea actului medical și solicităm tragerea la răspundere a oricărui confrate în condiția în care va fi găsit vinovat pentru această faptă!

În legătură cu subiectul generat de activitatea colegei noastre Anca Dumitrovici Ababneh, în urma discuțiilor purtate cu avocatul sindicatului nostru, domnul Avocat - Traian Andronachi, care a analizat referatul organului de urmărire penală, se reliefează fără putință de tăgadă că, în niciuna din cele 64 de <acte materiale>, colega noastră nu a condiționat desfășurarea activității medicale de primirea unor foloase!  Acest aspect este clar specificat în documentele oficiale cu care a fost sesizată instanța prin referat.

În continuare precizam că, în susținerea punctului de vedere al Ministrului Sănătății, respectiv al președintelui Colegiului Medicilor din România, că  niciodată nu vom tolera condiționarea actului medical. Raportat însă la datele apărute și exploatate în spațiul media, conform punctului de vedere juridic al avocatului nostru, <datele concrete ale speței nu conturează infracțiunea de《luare de mită》în niciunul din cele 64 de acte materiale> cu care a fost sesizată instanța. Este evident că ne dorim cu toții o Românie corectă și dreaptă. Exact în spiritul dreptății și al corectitudinii așteptăm soluția judecătorilor înainte de a <arunca cu piatra>.

La fel ca dumneavoastră, avem încredere în justiție. Această afirmație o susținem toți medicii sindicatului nostru, după minim 23 de ani de școală (12 clase, 6 de facultate, 5 de rezidențiat) și la 32 de ani de la revoluție. Justiția  e singura și ultima instituție în care și noi, la fel ca dumneavoastră, ne punem nădejdea. Să fie dreptate! Fiat justiția pereat mundi, Fiat justiția ruat caelum!”. Comunicatul este semnat de președintele Sindicatului Medicilor din Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, medic Andrei Cristof.