Elevii Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, din clasele a X-a E și a XI-a F, coordonați de prof. Maria Epatov, împreună cu elevii clasei a VIII-a A de la Școala Gimnazială „Bogdan Vodă”, coordonați de prof. Natalia Cosovanu și insp. Daniel Hrenciuc, au organizat vineri o activitate de comemorare a Holocaustului.

Aceștia au ales să analizeze și să înțeleagă mai bine trecutul prin filtrul literaturii și al filmului. Elevii de liceu (Iulia Prelipcean, Nicola Bodnariuc, Daria Aga, Laura Curea, Daria Nițu din clasa a X-a E și Nicola Tolocan, Nasti Ungureanu, Teodora Păslaru și Larisa Radu din clasa a XI-a F) au prezentat nouă cărți inspirate de evenimentele din timpul Holocaustului, apoi au ascultat un fragment în proză scris de Loriana Bujdei (a X-a E) și au vizionat filmul „No Jews Allowed”, realizat de Eliza Teleagă, Nasti Ungureanu și Pavel Hrițcan (a XI-a F), distins cu premiul al II-lea la Festivalul Internațional de Film Video-Art 2022.

„Alese mulțumiri conducerii celor două școli implicate în proiectul <Istoria vie>, precum și profesorilor colaboratori: Nicoleta Mitrofan, Ana-Gabriela Pogorevici, Angela Sehlanec, Loredana Puiu.

Istoria vie suntem noi, cei alcătuiți, deopotrivă, din trecut, prezent și viitor. Dacă ne vom uita trecutul, suntem condamnați să-l repetăm. Activitatea de astăzi este o lecție deschisă către viitor. Un viitor în care toleranța, respectul și acceptarea reprezintă normalitatea. (...) 27 ianuarie e o zi specială, în care trebuie să ne amintim că a fi oameni înseamnă a da dovadă de toleranță, respect și acceptare. 27 ianuarie e o zi în care trebuie să ne amintim că rasa, etnia, religia sau orice alte criterii de diferențiere ar trebui să dispară”, au transmis organizatorii.