Volumul „Ctitori ai ethosului ștefanist. 160 de ani de învățământ preuniversitar de excelență la Colegiul Național <Ștefan cel Mare> Suceava. Dicționar” a fost lansat luni, 22 mai, la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava.

Dicționarul a fost realizat de o echipă de profesori ai instituției – Corina Dominte, Rodica Belța și Bogdan Mihai Dranca, în colaborare cu Carmen Bocăneț, Elisabeta Bucaciuc Mracica, Costică Costan, Sofia Grigoreanu, Gabriel Hacman, Florin Moraru, Iulia Murariu și Dan Popescu – și a apărut cu sprijinul Editurii Accent Print din Suceava, director Cătălin Epure.

Activitatea a fost organizată în cadrul Anului Ciprian Porumbescu, în parteneriat cu Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, și s-a desfășurat în format hibrid.

Evenimentul a fost moderat de asistent universitar dr. Iulia Sîrghi-Covalciuc, jurnalist.

Am aflat de la coordonatori că „dicționarul este dedicat Colegiului Național <Ștefan cel Mare> din Suceava (Kaiserlich-königliche Griechisch-orientalische Ober-Gymnasium in Suczawa), primul liceu românesc din Bucovina, focar de cultură și instituție-reper pentru învățământul preuniversitar, în care profesori cu har i-au învățat pe elevi că reușita se obține numai prin efort personal, constant și tenace, că rigoarea și disciplina muncii, creativitatea și performanța pot fi găsite doar prin excelență. Lucrarea este o întreprindere temerară de a restitui memoriei colective un summum de repere ale ethosului ștefanist care se cuvine să dăinuiască în timp”.  

Despre volum au vorbit profesorul universitar doctor Mircea A. Diaconu, prorector cu activitatea didactică și asigurarea calității din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, și profesorul universitar doctor habilitat Florin Pintescu, decanul Facultății de Istorie și Geografie din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava.

Au rostit alocuțiuni: directorul Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava, profesorul Dan Popescu, și rectorul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, profesor universitar doctor inginer Valentin Popa.

Profesorul preot Lucian Tablan-Popescu a introdus audiența în atmosfera Sucevei din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, mai precis în anii în care Ciprian Porumbescu studia la Gimnaziul Superior Imperial-regal Greco-oriental din Suceava, colegiul național de astăzi.

Au luat apoi cuvântul coordonatorii dicționarului – profesor Rodica Belța, profesor Corina Dominte, bibliotecarul colegiului și profesor Bogdan Mihai Dranca. Din partea Consiliului Județean Suceava a vorbit Niculai Barbă, vicepreședinte, absolvent al acestui colegiului, promoţia 1981, clasa profesor Gheorghe Marchitan.

Corala de fete „Ciprian Porumbescu” din cadrul colegiului a interpretat „Tatăl nostru” de Ciprian Porumbescu, sub bagheta dirijorului profesor preot Lucian Tablan-Popescu, în cadrul momentului comemorativ desfășurat în Capela „Ștefan cel Mare și Sfânt” a colegiului. Slujba a fost oficiată de un sobor de trei preoți – Gheorghe Hostiuc, Florin Hostiuc și Gabriel Herea.

O expoziție de carte cu lucrări publicate de profesori și absolvenți ai colegiului și o expoziție de grafică semnată de Letiția Cibotariu, din clasa a XI-a A, au fost organizate în cancelaria colegiului.

Partea a doua a evenimentului a fost dedicată profesorilor și absolvenților reputatului colegiu, prezenți în Aula „Simion Florea Marian” sau aflați în mediul online.