Locatarii blocului din centrul Sucevei de deasupra Băncii Raiffeisen au trăit momente de panică, luni, în jurul orei 14.00, când au sesizat că scara imobilului este invadată de fum. În scurt timp oamenii și-au dat seama că fumul iese dintr-un apartament de la etajul III, acolo unde stă o vecină care le face probleme de ani de zile. Este vorba de o femeie în vârstă de 70 de ani, care locuiește singură, aflată în evidențele de la Psihiatrie cu schizofrenie, care luni a dat foc mai multor resturi, fără a putea explica de ce a făcut-o.

La fața locului a ajuns un echipaj SMURD, care a intervenit în ajutorul femeii, dar și echipajul de pompieri cu autospeciala cu apă. Incendiul în sine nu a pus probleme, fiind stins imediat, dar a fost suficient pentru a invada scara de fum. Vecinii au deschis geamurile la apartamente și au ieșit în fața blocului. 

Problema din acest caz este una de fond și nu singulară. Ce se întâmplă cu oamenii care, fără voia lor, sunt un pericol pentru cei din jur?

Cazul acestei femei este cunoscut, atât la Secția de Psihiatrie Suceava, cât și la Serviciul Social al Primăriei Suceava. Femeia în vârstă de 70 de ani nu are copii, locuiește singură și a refuzat constat în ultimii ani orice încercare de ajutor. Se pare că aceasta nici nu urmează de ani de zile tratamentul pentru boala gravă de care suferă.

Vecinii de scară spun însă, cu argumente, că are un comportament pericol public care s-a accentuat tot mai mult în ultima perioadă de timp. Oamenii se tem că poate provoca un incendiu mai serios ori, mai rău, o explozie.

Singura rudă care a putut fi identificată în cazul acestei femei este o nepoată de la Rădăuți, care a fost găsită luni la telefon și a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe Suceava, unde a fost transportată femeia în dificultate. Este nevoie de acordul unui membru al familiei pentru ca un astfel de bolnav să fie internat și să primească îngrijiri și tratament pentru boala de care suferă. Chiar și așa, situația este complicată.

Femeia nu poate fi ținută internată pe termen lung la Spitalul de Psihiatrie, dacă nu își dă acordul ea sau un membru al familiei.   

Există mai multe cazuri de acest gen cunoscute în Suceava, cu oameni care sunt un pericol pentru cei din jur, dar care nu pot fi duși într-un centru împotriva voinței lor.

În cazuri extreme, este nevoie de o expertiză medico-legală psihiatrică dispusă de polițiști sau de procurori, în baza căreia judecătorul să poată să emită o hotărâre judecătorească și o dispoziție de internare împotriva voinței persoanei.