Joi după-amiază a fost inaugurată la Moara o investiție în valoare de 6,5 milioane de lei. Este vorba de Casa Polonă (Dom Polski), eveniment care a atras un număr mare de persoane. Oaspeții au fost întâmpinați cu pâine și sare de primarul Eduard Dziminschi și reprezentanți ai minorității poloneze îmbrăcați în costume tradiționale. Ulterior, a fost oficiată sfânta liturghie, iar apoi preoții, în frunte cu PS Iosif Păuleț, episcop al Diecezei de Iași, au sfințit întreaga clădire. Au fost intonate și imnurile celor două țări, România și Polonia, de Fanfara Detașamentului de Pompieri Voluntari și formația de muzică populară „Gacoki” din Gać, voievodatul Podkarpackie – Polonia. Oficialitățile prezente au urcat apoi pe scenă, de unde s-au adresat celor prezenți.
Cuvântul de început i-a aparținut deputatului Ghervazen Longher, nimeni altul decât președintele Uniunii Polonezilor din România. Acesta a mulțumit atât autorităților din România, cât și celor din Polonia, pentru implicarea în finalizarea acestui proiect important pentru comunitatea polonezilor din Bucovina, dar și tuturor celor care s-au implicat, de la proiectanți, constructori, arhitecți, dar și echipei de la Uniunea Polonezilor din România.
Invitaților și celor prezenți le-a vorbit noul ambasador al Poloniei la București, Pawel Soloch. Acesta a mărturisit că este primul eveniment la care participă în calitate de ambasador și că o face cu mare plăcere, iar apoi a dat citire unui mesaj transmis de președintele Poloniei, Andrej Duda, special pentru acest eveniment. Și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a amintit de relațiile excelente pe care administrația județeană le are cu reprezentanții comunității poloneze din Bucovina și a specificat că aceștia contribuie la dezvoltarea zonei, așa cum au făcut-o și când au ajuns pe aceste meleaguri.
PS Iosif Păuleț, cel care a participat la slujba de sfințire din momentul în care s-a pus prima piatră de temelie a Casei Polone din Moara, în 2016, a spus că această clădire este una care va uni și care transmite o vibrație aparte. Și Eduard Dziminschi, primarul din Moara, la rândul său membru al comunității poloneze, și-a exprimat bucuria pentru finalizarea acestei investiții și și-a exprimat convingerea că parteneriatul cu Uniunea Polonezilor din România va fi unul de lungă durată și extrem de fructuos. La eveniment au participat și alți oaspeți din Polonia, inclusiv de la Ministerul de Externe, dar și numeroși reprezentanți de pe plan local. Printre cei care s-au adresat oamenilor au fost deputații Mirela Adomnicăi, Angelica Fădor, Ioan Balan, Bogdan Gheorghiu, Gheorghe Șoldan, dar și senatorul Daniel Cadariu. Prezenți la eveniment au fost și prefectul Alexandru Moldovan, administratorul public al județului Suceava, Irina Vasilciuc, dar și Doina Iacoban, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene
La finalul discursurilor, pe scenă au urcat ansambluri ale polonezilor bucovineni: „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou, împreună cu membrii ansamblului „Dolina Nowego Sołońca” din Złotnik – Polonia, alcătuit de re-emigranții din Bucovina românească din perioada de după cel de-al II-lea Război Mondial și urmașii lor, precum și ale musafirilor din Polonia: Fanfara Detașamentului de Pompieri Voluntari și formația de muzică populară „Gacoki” din Gać, precum și formația de muzică populară „Roztoka” din Międzybrodzie Żywieckie – a muntenilor din regiunea Żywiec în Munții Beskizi.
· Casa Polonă din Moara are peste 1.400 de metri pătrați și va avea utilizări multiple
Casa Polonă de la Moara este una dintre cele mai importante investiții a Uniunii Polonezilor din România din ultima perioadă. Chiar dacă lucrările au durat 7 ani, se poate vorbi de o adevărată bijuterie. Clădirea sediului organizației locale din Moara are regimul de înălțime P+1E+M. Suprafața utilă totală a clădirii este 1.428,35 mp, accesul în clădire fiind proiectat și pentru persoanele cu dizabilități.
La parter se află o sală de evenimente cu suprafața de 297 mp și o capacitate de aproximativ 220 de persoane, deservită de o zonă foaier unde se găsesc garderoba, dar și grupuri sanitare. La etajul 1 există o sală de repetiții pentru ansamblul copiilor polonezi din Moara, cu suprafață de 157 mp, precum și 4 spații de cazare protocol.
La mansardă se află biblioteca, cabinetul de limba polonă și spațiu administrativ. Clădirea dispune de o parcare de aproximativ 60 locuri, incluzând și locurile pentru persoane cu dizabilităţi locomotorii. Clădirea va fi destinată preponderent desfășurării activităților cultural-educative și sportive din cadrul comunității poloneze din localitatea Moara, dar va putea fi folosită și de alte persoane fizice sau juridice care vor dori să o folosească.
Lângă clădire se află un teren de sport multifuncțional cu dimensiunile de 43,80 m x 23,80 m, dotat cu suprafață sintetică, unde se pot practica sporturi cum ar fi minifotbal, tenis, volei, handbal etc.
Valoarea totală a investiției este de aproximativ 6.500.000 lei.
Construirea Casei Polone la Moara a reprezentant un imbold în cadrul comunităţii care a sporit și mai mult activitatea polonezilor. Astfel, în octombrie 2022 a luat naștere ansamblul tradițional polonez de copii, care numără aproximativ 30 de membrii. Ansamblul prezintă folclorul regiunii Rzeszów și are costume tradiționale achiziționate din Polonia prin efortul Uniunii Polonezilor din România.
Suprafața totală a terenului este de 5.000 mp și este proprietatea Uniunii Polonezilor din România. Lucrările au început în 2016 din fondurile Uniunii Polonezilor din România, prin Guvernul României - Departamentul pentru Relații Interetnice.
Comentarii