Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă a anunțat că mai multe spitale sucevene, în parteneriat cu Spitalul Județean de Urgențe „Sf. Ioan cel Nou”, își vor extinde colaborările cu unități medicale din Regiunea Schwaben din Germania. Niculai Barbă a precizat că recent, doi medici ai Spitalului Județean Suceava s-au aflat în Germania în cadrul delegației județului Suceava care a participat la activitățile din cadrul proiectului „Patru regiuni pentru Europa” desfășurat în regiunea Schwaben. Cei doi doctori care au făcut parte din delegația Sucevei sunt Lucian Leneschi, medic de chirurgie generală, și Marin Sapaniuc, medic de chirurgie vasculară. Niculai Barbă a precizat că cei doi medici au participat la un schimb de experiență la un spital districtual din Kaufbeuren. În același timp, vicepreședintele CJ Suceava a precizat că în cadrul vizitei pe care a avut-o în Germania a avut o întâlnire cu președintele regiunii Schwaben, Martin Sailer, în cadrul căreia a discutat cu acesta despre dezvoltarea și lărgirea colaborării între spitalele din regiunea Schwaben și cu unități medicale sucevene, Spitalul Județean și spitalele din Câmpulung Moldovenesc, Siret și alte orașe.

„Trebuie spus că la finalul schimbului de experiență din spitalul districtual din Kaufbeuren, medicii suceveni au apreciat că Spitalul Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava este la nivelul spitalelor din Germania, atât din punct de vedere al dotării, cât și al calității actului medical, menționând în același timp că ei s-au confruntat și au rezolvat cu succes cazuri de o complexitate superioară celor prezentate la spitalul bavarez în care au fost”, a declarat Niculai Barbă. El a adăugat că în contextul dezvoltării colaborărilor cu unitățile medicale din Germania, trebuie subliniată oportunitatea care se deschide prin proiectul propus spre aprobare în ultima ședință a deliberativului județean de președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, cu o valoare de 4,4 milioane de lei. Niculai Barbă a arătat că prin acest proiect, care urmează să fie depus la finanțare, vor fi achiziționate mai multe echipamente pentru continuarea digitalizării Spitalului Județean Suceava.

„Acest lucru va înlesni cu siguranță colaborarea cu unități sanitare similare din alte țări”, a spus Barbă. El a mai spus că în perioada următoare urmează să fie stabilit un grafic prin care medicii din regiunea Schwaben și din județul Suceava să participe la schimburi de experiență în spitalele din cele două regiuni.