Cinci femei au fost reținute pentru o perioadă de 24 de ore de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava pentru săvârșirea de infracțiuni de rele tratamente aplicate minorului și purtare abuzivă. Faptele descrise de procurori sunt de-a dreptul șocante, iar cei abuzați sunt copii cu dizabilități. Faptele s-au petrecut în perioada 7 – 9 august 2023, iar femeile care lucrau în calitate de terapeuți la Asociația ”Steaua Speranței” ar fi exercitat acte de violență asupra uneia sau mai multor victime minore, copii cu dizabilități aflați în centru.

”Actele de violență au vizat în total 5 victime minore și au fost de diferite tipuri, respectiv lovituri cu palma în diferite zone ale corpului, smucituri agresive, tras de păr. În sarcina fiecărei inculpate s-au reținut fapte separate, în funcție de numărul victimelor și al actelor materiale, comise la date diferite. Totodată, s-a reținut că, în aceeași perioadă, fiecare dintre cele 5 inculpate au pus în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, dezvoltarea fizică și intelectuală a uneia sau mai multor victime minore, copii cu dizabilități. În mod similar, în sarcina fiecărei inculpate s-au reținut fapte separate, în funcție de numărul victimelor și al actelor materiale, comise la date diferite. Măsurile și tratamentele care constituie rele tratamente și care au fost reținute în sarcina inculpatelor au vizat în total 5 victime minore și au fost din cele mai diverse: agresiuni verbale, ton ridicat și agresiv, amenințări cu acte de violență și moartea, înjosirea victimelor, injurii, loviri repetate, smucituri agresive, lipsa de supraveghere, reacții autoritare, diverse corecții fizice aplicate pentru ca minorii să execute întocmai dispozițiile date.

Inculpatele au profitat de starea de vădită vulnerabilitate determinată de vârsta fragedă și starea de sănătate a victimelor, precum și de imposibilitatea acestora de a comunica părinților traumele la care au fost supuse din partea unor persoane pretins calificate, care ar fi trebuit să le ofere terapie, siguranță și protecție”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Cele cinci femei vor fi duse în fața unui judecător de drepturi și libertăți cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Dosarul a fost instrumentat de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, împreună cu poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, precum și cu sprijinul polițiștilor din cadrul Poliției Municipiului Suceava – Biroul Investigaţii Criminale.

Asociația ”Steaua Speranței” unde erau angajate cele cinci femei în calitate de terapeuți avea ca scop integrarea copiilor cu dizabilități în societate/ școală prin terapie recuperatorie.

”Având în vedere stadiul anchetei penale, care se află în derulare, precum și natura infracțiunilor cercetate, comise împotriva unor victime minore extrem de vulnerabile, nu pot fi furnizate la acest moment alte informaţii referitoare la această cauză, însă, pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică. Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale și luarea de măsuri preventive constituie etape ale procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, au mai menționat procurorii suceveni.