Primarul din Liteni, Tomiță Onisii, a anunțat că în acest oraș va funcționa un centru de restauratori al Institutului Național al Patrimoniului. Tomiță Onisii a precizat că la Ministerul Culturii a fost semnată documentația pentru licitarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție pentru proiectarea lucrărilor de consolidare și restaurare la Conacul ”Iorgu Vârnav Liteanu” din acest oraș. Onisii a spus că această clădire va deservi Centrul de restauratori al Institutului Național al Patrimoniului, lucrările de consolidare și restaurare fiind extrem de importante în condițiile în care conacul se află în acest moment într-o stare gravă de degradare structurală și arhitecturală.

Primarul din Liteni a precizat că valoarea serviciilor pentru documentația de avizare a lucrărilor este de aproape 500.000 de lei, fără TVA.

„Conacul va fi transformat în Centru de pregătire pentru restauratori, având ca scop formarea specialiștilor din Bucovina și Suceava. De precizat că apropierea de Liceul Tehnologic Iorgu Vârnav Liteanu va permite extinderea ofertei educaționale în localitate și zonele învecinate, transformând inima orașului într-un campus de specializare și centru cultural-educativ, aducând prin aceasta un aport esențial în dezvoltarea comunității”, a spus primarul orașului Liteni. El a amintit că investiția e inclusă în proiectul privind reabilitarea patrimoniului construit și a clădirilor cu destinație culturală, finanțat de Guvernul României în parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului.