Locatarii celui de-al doilea tronson al blocului de locuințe nr. 139 de pe str. Rarău nr. 4 din municipiul Suceava, unde a avut loc o explozie în luna decembrie a anului trecut, se pot întoarce în apartamentele lor după data de 15 septembrie a.c.. Primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat, miercuri, în conferință de presă, că marți, 22 august a.c., a avut loc întrunirea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care a luat act de concluziile expertizei tehnice plătite de administrația locală pentru acest imobil și s-a stabilit că oamenii de la scara D pot reveni în locuințele lor, cu excepția a două apartamente care au perete comun cu scara de bloc afectată. Potrivit lui Lungu, la întrunirea CJSU au participat și reprezentanții companiilor de utilități, care s-au angajat ca în cel mai scurt timp să facă separarea conductelor de alimentare de scara E, unde a avut loc explozia, și să mai facă o ultimă verificare a stării tehnice. „La gaz se vor face verificările în aproximativ o săptămână, la electricitate tot așa, la apă nu sunt probleme”, a afirmat primarul Lungu.

În paralel, se lucrează la studiul de fezabilitate pentru scara E, afectată de explozie. Lungu și-a exprimat speranța ca acesta să fie finalizat până la jumătatea lunii septembrie și să fie depus proiectul pentru finanțare la Ministerul Dezvoltării.

Reamintim că explozia care a afectat blocul de pe strada Rarău a avut loc într-un apartament de la etajul doi, din cauza unei acumulări de gaze, și a afectat două scări ale imobilului cu regim de înălțime S+P+4E. După explozie, din clădire au fost evacuate aproape 30 de familii. Proprietarul apartamentului unde s-a produs explozia a murit, iar alte persoane au fost rănite. Suflul exploziei a condus la deformarea, ruperea și prăbușirea planșeelor care delimitează locul deflagrației, de la et. I și II, realizate din panouri prefabricate din beton armat.

Familiile evacuate au primit ajutoare financiare în valoare de câte 25.000 de lei din bugetul Sucevei pentru plata chiriei și utilităților la locuințe închiriate pentru un an de zile. În același timp, Consiliul Județean Suceava a acordat fiecărei familii sinistrate câte 10.000 de lei pentru necesități imediate.