„Bătrânețe, haine grele” – o vorbă din popor, care ilustrează perfect o situație greu de descris, descoperită în cartierul sucevean Ițcani, de către un cetățean care a realizat la un moment dat că nu l-a mai văzut de luni de zile pe un bătrân din vecinătate.

L-a găsit prăbușit pe jos, prin gunoaie, în propria murdărie, abandonat inclusiv de familie.

„Dumnezeu m-a trimis la el! Un bătrân neajutorat, uitat de toți, singur, aflat în imposibilitatea de a se deplasa!”, a spus Cristian Timoficiuc, care a anunțat cazul la Poliție, la Poliția Locală și a chemat și Ambulanța.

Mai mult, a semnalat cazul și la Primărie, pentru că bătrânul, având aparținători, în principal fiul său, care locuiește cu el, dar și o pensie de 1.900 de lei, nu era luat în evidențele Direcției de Asistență Socială.

Numai că din omul activ, care a fost o viață gropar la cimitirul din apropiere, Ilie Nuțu a devenit un caz social în urmă cu câteva luni, când, după o căzătură puternică, nu și-a mai revenit și nu se mai poate deplasa.

„Trebuie să găsim calea legală pentru a putea să îl ajutăm să îl internăm într-un centru de îngrijire pentru persoane vârstnice, deși lui îi este foarte dificil să părăsească căsuța lui, chiar și așa, în starea în care este!”, a adăugat Cristian Timoficiuc, care, din poziția de consilier local, reprezentant al cartierului Ițcani, a semnalat cazul și conducerii Primăriei Suceava.

„Am trimis acolo o echipă de la Direcția de Asistență Socială și facem eforturi să îl ducem la un centru unde să beneficieze de asistență. Persoana nu se poate mișca, stă în niște condiții îngrozitoare, dar problema sa e destul de recentă. Important e ca familia și el să fie de acord să fie dus la un centru de îngrijire”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu.

În urma semnalării cazului, bătrânul a fost dus la spital, pentru îngrijiri medicale, Diasil va face curat în curte și în casă, unde sunt camioane întregi de gunoaie, claie grămadă, iar de la primărie va fi acordat un ajutor de urgență pentru igienizarea locuinței.

Nu în ultimul rând, alte suflete salvate de la o viață de chin sunt câinii și pisicile din curtea bătrânului, care erau piele și os, murdare și neîngrijite, dar care au fost luate în grijă de către Asociația „Casa lui Patrocle”.

„Degradarea acestui bătrân este atât de apăsătoare, încât ne este și rușine să vorbim despre cea a animalelor din curtea sa. Doi câini legați de niște pietre, de pe vremea când moșul se putea deplasa. Fără nimic deasupra capului, așa și-au petrecut întreaga vară, cu capetele în soare, caniculă, ploi sau furtuni. Scheletici. Dar dacă scăpau din lanț și atacau bătrânul, de foame, subiectul ar fi fost rostogolit invers, câini ucigași care și-au ucis propriul stăpân. Am intrat în curte cu două sacoșe cu mâncare pentru bătrân, n-am apucat însă a intra în casă cu ele, căci ni le-au smuls câinii din mână, au mâncat și ambalajele”, au povestit reprezentanții asociației de protecție a animalelor, care au răspuns cu promptitudine solicitărilor.

Rămâne de văzut dacă bătrânul, care refuza să fie dus și la spital, va accepta să fie internat într-o unitate în care să beneficieze de asistență specializată sau, după expirarea perioadei de 10 zile, cât poate fi ținut sub supraveghere, legal, se va întoarce acasă, acolo unde nepăsarea celor din jurul său îl adusese într-o situație greu de imaginat.