Municipiul Rădăuți găzduiește, începând de vineri și până duminică, 27 august, cea de-a 40-a ediție a Târgului Olarilor „Ochiul de Păun”. În cadrul târgului sunt prezenți meșteri celebri din centrele de olărit din țară, precum și din Republica Moldova și Ucraina. Ajuns la ediție aniversară, târgul olarilor de anul acesta nu va beneficia de festivități și spectacole, având în vedere că municipalitatea a decretat doliu local după moartea tragică a celor patru dansatori ai Ansamblului „Florile Bucovinei” în accidentul care a avut loc în noaptea de duminică spre luni, în comuna Dorna Candrenilor. În acest registru de compasiune s-a desfășurat și deschiderea oficială de vineri a târgului olarilor, care a constat doar în vizitarea standurilor olarilor de către primarul municipiului, Bogdan Loghin, alături de mai mulți angajați ai primăriei.

Bogdan Loghin a reamintit că pe toată perioada de desfășurare a evenimentului au fost anulate spectacolele programate, iar în zona parcului de distracții nu va fi muzică ambientală, târgul olarilor urmând să se desfășoare în liniștea impusă de tristul eveniment de la Dorna Candrenilor. De precizat că cei interesați pot găsi la târgul de la Rădăuți cele mai frumoase produse de ceramică ale unor meșteri din Marginea, Baia Mare, Horezu, Braşov, Cluj, Miercurea Ciuc, Corund, Deva, Botoşani, Dorohoi, Mureş, Arad, dar și din Cernăuţi – Ucraina, Drochia și Chișinău - Republica Moldova.

Alături de aceștia, în cadrul târgului sunt prezenți și reprezentanți ai altor meșteșuguri tradiționale, respectiv cusături populare, sticlărie, pielărie, sculptură în lemn, împletituri, obiecte folosite în obiceiurile prilejuite de sărbătorile tradiționale, icoane, ouă încondeiate, meșteri veniți din Bistriţa, Odorheiu Secuiesc, Târgu Mureş, precum și meșteri populari din zonă.

După deschiderea oficială de vineri, creațiile meșterilor olari vor fi jurizate de către specialiști etnografi şi reprezentanţi ai instituţiilor care au organizat evenimentul, care vor urmări păstrarea tradiţiei şi creativitatea. În urma jurizării vor fi acordate premii pentru secțiunea „Tradiție” și secțiunea ,,Creație”,  diplome de participare și farfurii ceramice cu decor semnificativ aniversar. De asemenea, juriul va acorda și marele premiu „Constantin Colibaba”, acesta putând fi decernat o singură dată în decursul activității fiecărui ceramist.

Târgul Olarilor „Ochiul de Păun” este organizat de Primăria Municipiului Rădăuți și Muzeul Etnografic „Samuil și Eugenia Ioneț”. Târgul a fost inițiat în anul 1983 din dorința păstrării, conservării și promovării străvechiului meșteșug al olăritului, dar și a celorlalte meșteșuguri populare și s-a bucurat de-a lungul timpului de o participare naţională şi internaţională, denumirea „Ochiul de Păun” fiind inspirată din motivul dominant al decorului ceramicii de Rădăuți.

Pe perioada târgului, în „Sala Albă” din Rădăuți, recent renovată de primăria municipiului, va fi deschisă o expoziție aniversară realizată de către angajații muzeului, care au selectat, pregătit și panotat piese reprezentative din colecțiile muzeului, ilustrative pentru aniversarea celor 40 de ani, ceramică de Rădăuți și Kuty, fotografii cu activitatea desfășurată în atelierul maestrului Constantin Colibaba alături de familia sa.