A doua ediție, revăzută și adăugită, a cărții ,,Personalitatea totalitară", care îl are ca autor pe universitarul sucevean Dan Dascălu, a fost lansată în această săptămână în cadrul Universității de Vară a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), organizată la Râmnicu Sărat. Evenimentul a fost moderat de prof.univ.dr. Daniel Șandru, președintele executiv al IICCMER, și i-a avut ca invitați pe prof.univ.dr. Doru Tompea, președintele Universității „Petre Andrei” din Iași, dr. Cosmin Popa, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române și, bineînțeles, autorul - conf. univ. dr. Dan Dascălu, de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. „Îi mulțumim domnului Dan Dascălu pentru faptul că a ales să lanseze cartea în cadrul Universității de Vară de la Râmnicu Sărat”, a spus președintele IICCMER, prof. Daniel Șandru.  

Conf. univ. Dan Dascălu a declarat, vineri, că aceasta a fost prima lansare a celei de-a doua ediții a cărții (prima ediție a apărut în anul 2001) și vor urma altele în toamnă, la Fălticeni, la Zilele „Monica Lovinescu”, apoi la USV și, probabil, la București și Cluj. „Pentru mine este ca un exorcism. Am simțit nevoia să aflu ce s-a întâmplat cu mine și cu generația mea în timpul comunismului. Cu aceste cercetări am scăpat eu de reminiscențele comunismului”, a mărturisit Dan Dascălu. Acesta recomandă atât nostalgicilor comunismului, să citească și să înțeleagă ,,Personalitatea totalitară" – „te scapă de nostalgii”, spune universitarul sucevean, cât și tinerilor. „Pericolul revenirii unui regim totalitar există permanent. Democrația nu este un bun câștigat pentru totdeauna”, a mai spus autorul.

Apărută sub egida IICCMER, la editura Mega din Cluj-Napoca, în acest an, cartea prezintă regimurile totalitare de stânga și de dreapta, care „promiteau o schimbare radicalăa societăţii, în conformitate cu proiecte utopice, derivate din respectivele ideologii totalitare, realizarea unui <bine> general de care săbeneficieze toţi membrii noii societăţi” (din „Introducere”, de pe pagina web a editurii). „Acesta a fost pretextul pentru ca deţinătorii puterii politice să exercite o dominaţie totală asupra întregii societăţi, asupra fiecărui individ, prin intermediul partidului‑stat, politizând şi ideologizând întreaga viaţăsocială. Apariţia regimurilor totalitare este legată de problemele ridicate de modernizarea unor societăţi, de eliminarea disfuncţionalităţilor inerente acestui proces de modernizare. Aceste regimuri au promis o modernizare rapidă şi în beneficiul tuturor membrilor societăţii sau, mai bine zis, al celor pe care ele îi considerau, pe criterii ideologice, demni să facă parte din noua societate. Gradul în care ele au reuşit să‑şi respecte aceastăpromisiune este discutabil. Cu siguranţăînsă, regimurile totalitare au reuşit să folosească mijloacele tehnice existente în societăţile moderne pentru a‑şi întări, pentru a‑şi extinde controlul asupra întregii vieţi sociale, asupra fiecărui individ, pentru a‑şi elimina adversarii reali sau posibili, pentru a se menţine la putere” (idem).