Comisarii Gărzii de Mediu Suceava au efectuat un control, în data de 8 februarie, în municipiul Rădăuți, în incinta fostului AEIZ, unde au fost identificate depozitări semnificative de deșeuri municipale amestecate constând în deșeuri menajere, deșeuri reciclabile (hârtie, carton, plastice, PET-uri, găleți de plastic, anvelope uzate, coroane mortuare din plastic, lumânări de tip candelă etc.), plus deșeuri de construcții și deșeuri textile (haine și încălțăminte).

Spațiul aparține SC Servicii Comunale SA și nu este autorizat din punct de vedere al protecției mediului pentru eliminarea, deținerea, păstrarea deșeurilor municipale în amestec.

Prin urmare, acolo nu aveau voie să fie depozitate deșeuri. 

Societatea publică rădăuțeană a fost amendată cu 60.000 de lei, conform prevederilor OUG nr. 92/2021, privind regimul deșeurilor.

În teren s-a mai constatat că o parte din deșeuri au fost acoperite cu pământul rezultat din săparea unui șanț perimetral, ceea ce înseamnă infracțiune.  

Îngroparea deșeurilor de orice fel este interzisă și constituie infracțiune, Garda de Mediu Suceava sesizând în acest sens organele de urmărire penală. 

”Prin actul de control încheiat s-au trasat măsuri ferme cu termene de realizare în vederea ridicării deșeurilor municipale în amestec existente care se văd precum și cele care sunt îngropate și predarea acestora la un operator autorizat în eliminare/valorificare”, a transmis Garda de Mediu Suceava.

Servicii Comunale Rădăuți a încasat în ultimii ani mai multe amenzi mari pe linie de mediu, în special legate de gunoaiele depozitate pe raza municipiului, la fosta groapă de gunoi a orașului și nu numai.