• Pe lângă sancțiuni contravenționale cu valoare totală de 113000 lei, a fost confiscată valoric cantitatea totală de 13409,66 mc materiale lemnoase, cu o valoare de 4.020.255 lei

 

O lovitură de mari proporții a fost dată de Garda Forestieră Suceava celor care fac afaceri ilegale cu masa lemnoasă, prin identificarea a sute de transporturi fictive de lemn, din Ungaria spre Broșteni, județul Suceava. Toate avea ca scop acoperirea provenienței ilegale a materialelor lemnoase pe care le prelucra și le vindea operatorul economic sucevean, cu  puncte de lucru situate pe raza orașului Broșteni și a comunei Dorna Candrenilor.

În baza informațiilor proprii, după verificări ample privind trasabilitatea materialelor lemnoase care au demarat în luna septembrie 2023, Garda Forestieră Suceava a efectuat un control de specialitate la un operator economic, cu puncte de lucru situate pe raza orașului Broșteni și a comunei Dorna Candrenilor, județul Suceava. Operatorul economic desfășoară activități de prelucrare primară a lemnului rotund și comercializare materiale lemnoase.

Controlul s-a desfășurat în perioada 28.05.2024 – 14.06.2024, în colaborare cu lucrătorii specializați pe linia combaterii delictelor silvice din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – B.I.C.M.A. –   Inspectoratul Județean de Poliție Suceava 

 

Confiscări de 13500 mc de materiale lemnoase, în valoare de peste 800.000 euro

În urma verificărilor, s-a constatat că în perioada 13.06.2022 – 28.05.2024, în vederea acoperirii provenienței ilegale a materialelor lemnoase achiziționate în punctele de lucru a simulat un număr de 279 achiziții de materiale lemnoase din spațiul intracomunitar – țara de proveniență fiind Ungaria. În acest sens operatorul economic a operat fictiv în SUMAL 2.0 intrări de materiale lemnoase, fără ca acestea să ajungă și fizic în depozit.

Pentru a crea aparența de legalitate și operarea în SUMAL 2.0 a documentelor intarcomunitare justificative, operatorul economic a operat în SUMAL 2.0 fictiv, contrar realității, la rubrica specifică „Documente intracomunitare”, un număr de  279 scrisori de trăsură – CMR-uri având ca expeditori doi operatori economici din Ungaria.

Cu proveniența astfel creată, operatorul economic a procedat la expedierea din cele două depozite materiale lemnoase ce totalizează 13409,66 mc.

„Pentru materialul lemnos expediat fără proveniență legală, echipa de control a aplicat 5 sancțiuni contravenționale cu o valoare totală 113000 lei, iar ca măsură complementară, a fost confiscată valoric cantitatea totală de 13409,66 mc materiale lemnoase, cu o valoare de 4.020.255 lei echivalentul a 800.000 euro.

Totodată, pentru utilizarea aplicațiilor SUMAL 2.0 contrar metodologiei în vigoare, Garda Forestieră Suceava va propune la autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură – serviciul responsabil cu funcționarea și administrarea sistemului SUMAL 2.0,  suspendarea drepturilor de acces la SUMAL 2.0 pentru operatorul economic implicat”, a precizat inspectorul-șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel, care a mulțumit instituțiilor cu care a colaborat pentru sprijinul acordat.

Acțiunea de control a fost efectuată în colaborare cu lucrătorii specializați pe linia combaterii delictelor silvice din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – B.I.C.M.A. –   Inspectoratul Județean de Poliție Suceava, instituție care desfășoară cercetări în cadrul unui dosar penal pentru fapte de natură penală. La instrumentarea cazului a fost solicitat sprijinul specialiștilor din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor – Serviciul SUMAL și al Unităților Administrativ Teritoriale din raza de activitate a entităților verificate.

Garda Forestieră Suceava va continua verificările privind trasabilitatea materialelor lemnoase comercializate de către operatorul economic în cauză, încât cazul ar putea lua o amploare mai mare, inclusiv la nivel internațional.