Cu prilejul zilei dedicate prevenirii furturilor din locuințe (19 iunie), polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire din cadrul IPJ Suceava, împreună cu colegi din cadrul polițiilor municipale și orășenești, au organizat în tot județul peste 100 de activități cu caracter informativ-preventiv, pentru a informa cetățenii cu privire la riscul de a cădea victime furturilor din locuințe, mai ales acum, pe timp de vară, când se pleacă mult în concedii.
În cadrul acțiunii, polițiștii au încercat să aducă în atenția cetățenilor principalele moduri de operare ale spărgătorilor de locuințe, tipuri de bunuri vizate de infractori, riscurile pentru perioada vacanței etc.
De asemenea, cetățenii au fost informați în legătură cu necesitatea adoptării unei atitudini prudente în raport cu locuința și bunurile proprii.
Atitudine prudentă înseamnă, printre altele, sisteme de siguranță adecvate, ferestre închise la plecare și, foarte important, evitarea publicării pe rețelele de socializare de imagini din timpul concediilor.
Pare incredibil, dar sunt încă suceveni care atunci când pleacă de acasă lasă cheile de la intrare pe sub preșuri ori pe sub ghivece de flori de lângă ușă.
Comisarul-șef Ionuț Epureanu, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, a declarat că, în primele 5 luni ale anului 2024, la nivelul județului Suceava au fost sesizate 150 de furturi din locuință, 67 în mediul urban și 83 în mediul rural. Numărul de furturi este în ușoară scădere față de anii precedenți, dar rămâne ridicat.
Din aceste cifre rezultă că, în medie, zilnic, în județ are loc câte o spargere de locuință.
În jur de 20% din spargeri se dau cu chei potrivite.
Dese sunt și metodele de furt clasice, prin escaladarea ușilor/ferestrelor, prin forțarea/tăierea încuietorilor/elementelor de siguranță ale ușilor/porților cu instrumente dure sau ruperea butucului/sistemelor de închidere.
Hoții caută bani, bijuterii și bunuri electronice, în cazurile cu prejudicii mari acționându-se de obicei la pont.
Sfaturi transmise de polițiștii de la IPJ Suceava:
- La apartamentele de la parter și la case este important să nu lăsăm ferestrele deschise, neasigurate, mai ales dacă nu suntem acasă sau dacă spațiul în care urmează să ne petrecem timpul, în locuință, nu ne permite să percepem/auzim orice “mișcare” nepotrivită;
- În cazul locuințelor cu gospodării sau curte, este necesar să avem în vedere momentele în care ne aflăm în curtea sau grădina din spatele casei și să ne luăm măsurile de siguranță pentru a preveni pătrunderea unor persoane necunoscute în locuințe;
- Un alt lucru pe care îl putem face este să încuiem mereu ușa de acces, chiar dacă ne aflăm în locuință. Unele furturi se comit prin încercarea ușii, fără ca autorii să fie auziți de locatari;
- La bloc este important să fie montat un interfon, pe care să îl utilizăm eficient, permițând accesul în scara blocului doar persoanelor cunoscute;
- Dacă sună la ușă persoane ce pretind că reprezintă instituții care oferă servicii publice (deratizare, instalații electrice, termice sau de gaz etc.), nu lăsați să intre în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu și dacă sunt însoțite de administratorul imobilului!
- Învățăm copiii să nu deschidă ușa străinilor și să nu relaționeze cu aceștia sub nici o formă! De asemenea, purtăm discuții cu persoanele în etate din familia sau anturajul nostru, cu privire la modalitățile în care furturile din locuințe pot avea loc, întocmai pentru a-i proteja!
- Este important să manifestăm discreție raportat la adresa la care locuim, intențiile de călătorie, precum și la bunurile sau valorile pe care le deținem! În acest sens, este recomandat să nu divulgăm aceste informații oricui și să nu postăm detalii pe rețelele de socializare.
Comentarii