Etapa finală a Concursului Studenţesc Internaţional ”Profesia contabilă – o carieră de succes” s-a derulat în cursul zilei de marți, 2 iulie, în cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), fiind organizat anul acesta de către Departamentul de Contabilitate, Audit şi Finanţe din cadrul Facultăţii de Economie, Administrație și Afaceri (FEAA) din cadrul USV, în colaborare cu Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM).
Ajuns la cea de a X-a ediţie, concursul a conținut și o etapă anterioară de preselecţie, organizată atât de către USV, cât şi de către ASEM, în urma preselecţiei realizate în etapa finală a concursului calificându-se 11 lucrări, din care 6 lucrări pentru ciclul de Licenţă şi 5 lucrări la secţiunea Masterat.
Juriul concursului a beneficiat de economiști de diferite profile, care să poată acoperi diversitatea problematicilor complexe ale lucrărilor înscrise în concurs. El a fost compus din Erica Chiteală – director CEC Bank, Sucursala Suceava, Ana-Maria Litvinchevici – expert contabil, membru al CECCAR, filiala Suceava, şi membră a Consiliului Superior al CECCAR România, Marian Socoliuc – prof. univ. dr. în cadrul Departamentului de Contabilitate, Audit şi Finanţe şi prodecan în cadrul Facultăţii de Economie, Administraţie şi Afaceri, Lilia Grigoroi – dr. conf. univ., decan al Facultăţii Contabilitate din cadrul ASEM, și Liliana Lazari - dr. conf. univ. şi şef al Departamentului de Contabilitate, Audit și Analiză Economică din cadrul ASEM.
· Premiile au fost acordate de juriu pe cele două secțiuni de organizare
Premiile acordate de juriu în urma deliberărilor au fost pe cele două secțiuni, Licență și Masterat. La secțiunea Licență, Marele Premiu al Juriului a fost acordat studentei Caciur Monica, de la specializarea Contabilitate şi informatică de gestiune, pentru lucrarea intitulată ”Evaluarea holistică a sustenabilităţii globale”;
Premiul I a aparținut studentei Martina Leonte pentru lucrarea cu tema ”Particularităţi privind evaluarea mărcilor comerciale cu durată de viaţă nedefinită”, ea fiind studentă la programul de studii Contabilitate şi informatică de gestiune.
Premiile II au fost acordate studentului Andrei Dumitriu pentru lucrarea cu tema ”Dezvoltarea unui model econometric pentru detectarea evaziunii fiscale în sectorul HORECA”, el fiind student la programul de studii Contabilitate şi informatică de gestiune, și studentei Harea Ruxanda pentru lucrarea cu tema ”Evaluarea controlului intern în contextul prevenirii fraudei contabile”, ea fiind de asemenea studentă în cadrul ASEM.
Două premii III au fost acordate studentei Luminiţa Niculiţă pentru lucrarea ”Determinarea sustenabilităţii financiare pentru companiile cotate la BVB”, ea fiind studentă la programul de studii Contabilitate şi informatică de gestiune, și studentului Alexandru Frunze pentru lucrarea intitulată ”Studiu comparativ dintre Republica Moldova şi România privind delegarea personalului”, el fiind student în cadrul ASEM.
La Secţiunea Masterat, Marele Premiu al Juriului a revenit Iuliei Ţîgănaş, pentru lucrarea intitulată ”Cuantificarea econometrică a impactului digitalizării asupra dezvoltării economice sustenabile la nivelul regiunii de SE a Europei”, ea fiind studentă la programul de studii Contabilitate, Audit şi Expertiză Contabilă.
Racolciuc Adina şi Cernovschi Cristina au luat premiul I pentru lucrarea cu tema ”Analiza factorilor determinanţi ai criminalităţii economice în ţările emergente din Europa”, ele fiind studente la programul de studii Contabilitate, Audit şi Expertiză Contabilă şi respectiv Audit şi guvernanţă corporativă. La această secțiune premiul II a fost revendicat de Ioana Andrioaia pentru lucrarea cu tema ”Model inovativ de evaluare a companiei în contextul economiei moderne”, ea fiind studentă în cadrul programului de studii Contabilitate, Audit şi Expertiză Contabilă. La final au fost acordate și două premii III la această secțiune, pentru Codrean Violeta, pentru lucrarea cu tema ”Preţurile de transfer: o nouă provocare fiscală pentru contribuabilii din Republica Moldova”, ea fiind studentă în cadrul ASEM, și pentru
Cipriana Mihai pentru lucrarea cu tema ”Analiza influenţei capitalului intelectual asupra sustenabilităţii financiare a firmelor de contabilitate şi audit financiar”, ea fiind studentă în cadrul programului de studii Contabilitate, Audit şi Expertiză Contabilă.
Prof. univ. dr. Veronica Grosu, director al Departamentului de Contabilitate, Audit şi Finanţe din cadrul Facultăţii de Economie, Administraţie şi Afaceri a USV, a declarat la finalul competiției: „Astfel de concursuri sunt extrem de importante pentru studenţii noştri, deoarece aceştia pot conştientiza rolul covârşitor al cercetării ştiinţifice în direcţia identificării unor soluţii pertinente la problematicile extrem de complexe ale economiei actuale, iar o astfel de competiţie, precum şi eforturile de realizare a unei lucrări ştiinţifice conduc la creşterea competenţelor profesionale ale absolvenţilor din domeniul contabilităţii. O astfel de competiţie studenţească este extrem de utilă şi pentru noi, cadrele didactice, deoarece reprezintă o bună oportunitate de evaluare a celor mai competitivi studenţi şi de asemenea constituie o adevărată <pepinieră> de selecţie a viitorilor doctoranzi din domeniul Contabilitate.”
Comentarii