Aleșii locali suceveni, întruniți joi, într-o ședința extraordinară convocată online de primarul Ion Lungu, pentru a fi întrunit numărul necesar desfășurării acesteia, au dat „undă verde” demersurilor de obținere a unei parcele de teren în suprafață de 20 hectare, de la Stațiunea de Cercetări.
Scopul obținerii terenului respectiv este ctitorirea Ansamblului Arhiepiscopal al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, prin punerea la dispoziție a suprafeței din apropierea Cetății de Scaun a Sucevei, din fața Seminarului Teologic Liceal Ortodox “Mitropolit Dosoftei” și a Școlii ”Sfântul Ioan de la Suceava”.
Terenul solicitat face parte dintr-o parcelă în suprafață totală de 49,11 hectare, situată în extravilanul municipiului reședință de județ, care în prezent este în administrarea Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Suceava.
Discuțiile care au vizat proiectul au fost destul de încinse, cele mai aprigi critici venind din partea consilierului Mihai Flutur, care, agricultor fiind, a amintit că cercetarea agricolă este un domeniu de prioritate națională, iar diminuarea continuă a suprafețelor pe care se desfășoară activitatea Stațiunii de Cercetări va fi resimțită în timp în întreaga economie. El a și anunțat că nu va vota deloc la acest punct, deși ar fi făcut-o cu ambele mâini, dacă acolo urma să se facă o dezvoltare a orașului, cu blocuri și case pentru tineri.
Critici și vot negativ au fost și din partea Teodorei Munteanu și a Lorenei Buburuzan (USR), dar chiar și în condițiile în care unii consilieri nu au putut participa la ședință, proiectul a trecut cu 18 voturi ”pentru”, adică cu două în plus decât erau nevoie.
Primarul Ion Lungu, inițiatorul proiectului de hotărâre, a și explicat că legea care a vizat transferul acestui teren către Arhiepiscopie a fost respinsă de Curtea Constituțională tocmai pentru că nu a avut acceptul municipalității, căruia nici nu i s-a cerut, încât acum demersul legal se face „ca la carte”, cu toate etapele necesare, prin hotărâre de Guvern.
Ansamblul Arhiepiscopal al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților ar urma să aibă în componență o serie de obiective ce integrează servicii și activități sacramental-liturgice, administrative, social-filantropice, medicale, educațional-culturale și muzeistice: Catedrala Arhiepiscopală, Reședința Arhiepiscopală, Muzeul Patrimoniului Bucovinean, Centrul Filantropic Sfântul Nicolae, Centru pentru Seniori, Policlinica Sfântul Iosif din Arimateea, Cantina Socială și un Centru de Informare.
Comentarii