Elicopterele SMURD au efectuat 11 misiuni medicale pe heliportul Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, în perioada 7 aprilie - 29 iunie a.c.. Purtătorul de cuvânt al unității medicale, dr. Bogdan Bondaru, a declarat că în 8 din cele 11 cazuri elicopterul a adus pacienți la Suceava, în două cazuri au fost trimiși pacienți de la Suceava la Iași și într-un caz spitalul a trimis, tot cu elicopterul, ser antiviperin pentru salvarea unui pacient mușcat de viperă, care se afla internat într-o unitate medicală din Iași. Toți pacienții aduși cu elicopterul de salvare la Suceava au fost trimiși de la clinici din alte județe: doi din Piatra Neamț, doi din Iași, doi din Târgu Mureș, unul din Miercurea Ciuc și unul din Cluj. Într-un singur caz a fost vorba despre un transport medical efectuat într-o zi lucrătoare, în rest toți pacienții au fost trimiși pentru a fi tratați la Suceava în zile de sâmbătă, duminică, în prima zi de Paști și de Rusalii. În 6 din cele 8 cazuri au fost pacienți care suferiseră accidente vasculare cerebrale și au fost aduși la spitalul sucevean pentru extragerea cheagurilor de sânge din creier.
De altfel, și primul zbor pe heliportul spitalului, devenit funcțional din data de 12 februarie a acestui an, a fost în data de 7 aprilie a.c., pentru salvarea unei paciente din Piatra Neamț, care a suferit un accident vascular cerebral (AVC) acut. Elicopterul SMURD a preluat pacienta, în vârstă de 55 de ani, de pe stadionul Ceahlăul din municipiul Piatra Neamț și a adus-o pe heliportul de la spital, de unde a fost preluată de echipa multidisciplinară de intervenție în AVC.
Un alt lucru important este că, deși Spitalul Clinic de Urgență din Suceava este în top ca număr de pacienți cu AVC tratați și calitate a activității la Radiologie Intervențională, la finanțarea din programul dedicat al Ministerului Sănătății este la coada clasamentului, încă din februarie cheltuielile fiind suportate integral din bugetul spitalului. Potrivit doctorului Bondaru, spitalul a făcut în acest an către Ministerul Sănătății trei cereri de suplimentare a bugetului pentru tratamentul AVC prin radiologie intervențională, în februarie, martie și iunie, dar până acum nu a primit un răspuns. O procedură de tratament endovascular pentru AVC costă minimum 3.000 de euro și de la începutul anului au fost tratați peste 60 de pacienți.
Comentarii