La Muzeul Arta Lemnului Câmpulung Moldovenesc puteți vizita, până pe 29 septembrie 2024, o expoziție inedită, „Cu adevărat, astfel îmi amintesc pădurea” de Sașa-Liviu Stoianovici.

Reprezentanții muzeului câmpulungean vă invită să descoperiți o expoziție-instalație audio-vizuală construită pornind de la arbori verzi, căzuți, uscați, care jalonează un parcurs la capătul căruia vizitatorul este întâmpinat de un ansamblu vizual și tactil în care obiectul de patrimoniu este dublat de elemente ludice.

„Intru. E parte dintr-un vis, pădurea din interior. Pădurea-muzeu, pădurea-memorie. Copaci căzuți, un cuib părăsit de pasăre. Umbre străvezii, colorate, povești de demult. Imagini fragmentate, miros de cetină, oglinzi și gheare de vultur. Cornul magic de cerb găsit într-un început de vară. Așa îmi amintesc pădurea, ușor claustrofobică, adâncă și curată, cu fâlfâit de aripi de răpitoare. Câteva cuvinte simple, ritmate și aspre, reverberate în cenușiul arborilor. O țărancă ducând o legătură uriașă de vreascuri în spate”, spune artistul timișorean Sașa-Liviu Stoianovici, care aduce în sălile de la parter ale muzeului amintirea pădurii în interpretare poetică.

Sașa trăiește și lucrează în România. „Născut şi crescut în Timişoara, absolvent de Pictură, fascinat de obiectul etnografic, de lumea ţărănească, de Balcani şi de Carpaţi. Instrumentist la Balkan Taksim, artist, cercetător al cobzelor ţărăneşti. Muzica a fost prezentă în viaţa mea încă din copilărie, ambii mei părinţi cochetând cu câte un instrument sau două. În casă, chitara folk a fost multă vreme la loc de cinste”, cam așa se descrie Sașa-Liviu Stoianovici (life.ro). Practica lui artistică include diverse medii – dispozitive electronice modificate, lemn, brânză, mămăligă, elemente de patrimoniu rural, instrumente muzicale tradiționale, sunet și video. Instalațiile sale devin puncte de interferență între obiectele arhaice țărănești și noile tehnologii. Este interpret la cobză, saz turcesc și este fondatorul formației Balkan Taksim.