Un sucevean care este trecut bine de vârsta de 70 de ani, cunoscut cu un ”cearșaf” de antecedente penale în materie de furturi, a încasat o condamnare la 3 ani de închisoare, după un furt cu prejudiciu mare comis în centrul municipiul Suceava.

Gheorghe Cojocariu, în vârstă de 73 de ani, din cartierul Burdujeni, a fost condamnat de Judecătoria Suceava și menținut sub măsura controlului judiciar, iar între timp vineri, 5 iulie, Curtea de Apel Suceava i-a respins apelul, astfel că pedeapsa a rămas definitivă și executorie.

Fapta a fost comisă în luna octombrie a anului trecut.

Pe 15 octombrie 2023, la Poliția municipiului Suceava s-a prezentat o femeie, Maria B., care a reclamat că i-a fost sustrasă o genată în care avea o sumă mare de bani.

Reclamanta este din municipiul Turda, județul Cluj, și le-a relatat polițiștilor la acea vreme că se ocupă cu comercializarea de produse tradiționale, sens în care venise în Suceava pentru a putea participa la Târgul de toamnă ”Produs în Bucovina”.

În timp ce se afla la taraba unde făcea comerț, în centrul Sucevei, într-un moment de neatenție, femeii i s-a sustras geanta în care avea suma de 7.420 de lei.

În urma anchetei demarate de judiciariștii de la Biroul de Investigații Criminale Suceava a rezultat că Gheorghe Cojocariu, în vârstă de 72 de ani la avea vreme, a sustras geanta femeii și și-a însușit suma de bani.

Pe 1 noiembrie 2023, după completarea probatoriului, a urmat o percheziție la domiciliul suspectului septuagenar.

Acesta a fost ridicat, audiat și apoi reținut 24 de ore în arest. După cele 24 de ore de arest, inculpatul a fost pus sub control judiciar.

Instanța l-a obligat pe autor să îi achite femeii ca daune suma de 7.420 de lei, așadar prejudiciul nu a fost recuperat în timpul anchetei.

După cum am amintit, inculpatul are acest mod de operare de multă vreme. În general, a acționat în zone aglomerate, unde a încercat să fure bani sau alte bunuri de valoare.

De exemplu, în Piaţa agroalimentară din Siret, o femeie care avea scoase produse la vânzare a observat la un moment dat cum un bărbat i-a luat borseta cu bani de pe taraba unde vindea.

Femeia a început să țipe, iar acest furt nu a putut fi dus până la capăt.

Norocul victimei a fost că în apropiere era un ofiţer criminalist în civil de la Poliția orașului Siret, care l-a prins şi imobilizat pe bărbatul în vârstă de 64 de ani la acea vreme.

Un alt mod de operare al aceluiași Cojocariu a fost legat de furtul din mașini.

Hoțul a furat în câteva rânduri sume importante (5.000 de lei într-un caz, 3.500 de lei în altul) din mașini lăsate descuiate de proprietari prin municipiul Suceava.

Având în vedere că are o vârstă înaintată, condamnatul poate solicita eliberarea condiționată după executarea unei treimi din pedeapsa de 3 ani de închisoare. E drept că eliberarea condiționată nu este neapărat și acceptată de la prima solicitare, unul dintre criteriile de bază luate în calcul fiind legat de conduita și antecedentele persoanei respective.