Popularitatea paginilor dedicate unor cunoscuţi capi ai Mafiei italiene din cadrul reţelei de socializare Facebook, care au atras până în prezent sute de vizitatori şi au condus la apariţia de fan-cluburi, au suscitat îngrijorarea activiştilor anti-mafia, informează Reuters.

Dintre membrii Cosa Nostra care se bucură de cea mai mare popularitate şi cărora tinerii le aduc omagii online fac parte nume notorii precum Bernardo Provenzano, arestat în 2006, după ce a fost urmărit timp de patruzeci de ani, sau mafiotul sicilian Toto Riina, supranumit "Bestia", care a fost încarcerat în 1993.

"Ne îngrijorează faptul că majoritatea celor care aderă la aceste pagini sunt tineri", a spus Tonio Dell'Olio, liderul grupării anti-mafiote Libera, implicată în derularea mai multor acţiuni împotriva mafiei, inclusiv cumpărarea de firme şi clădiri confiscate de la grupările mafiote şi transformarea lor în locaţii pentru proiecte sociale, cum ar fi centre de reabilitare sau şcoli.

Printre cei mai fervenţi oponenţi ai paginilor de Facebook care celebrează capii mafiei siciliene se numără şi Rita Borsellino, sora magistratului Paolo Borsellino. Magistratul a fost asasinat în 1993, într-un atac mafiot cu bombă comandat de Riina şi Provenzano.

"Chiar dacă eroii negativi au fascinat întotdeauna în producţii ficţionale, trebuie să înţelegem că de data aceasta e vorba despre altceva. Un instrument ca Facebook, care este universal şi poate fi folosit de oricine, trebuie să se supună unui examen de conştiinţă şi să impună nişte reguli de selecţie, în loc să transforme criminalii în eroi", a declarat ea.

Borsellino a adăugat că aşa cum Italia a introdus legi care interzic apologia nazismului sau a fascismului, o nouă legislaţie ar trebui să acopere şi problematica elogierii mafiei italiene.

În urma unei anchete jurnalistice legate de paginile Facebook, magistraţii italieni au anunţat că utilizatorii care aderă la aceste fan-cluburi ar putea fi puşi sub observaţie, ca suspecţi de a fi aderat şi ajutat la dezvoltarea crimei organizate.