"Preţurile produselor lactate vândute către consumatori nu au nicio legătură cu fermierii care produc laptele materie primă. Acest preţ este stabilit în exclusivitate de procesatori şi de comercianţi, fără a se ţine cont de opinia fermierilor, nici de preţurile plătite către aceştia", se arată într-un comunicat al Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România (SCTR).
Mai mult, crescătorii susţin că preţurile pe care procesatorii le plătesc pentru laptele materie primă a scăzut în ultima lună, astfel că preţul lactatelor ar trebui să coboare, nu să fie majorat.
"Preţul laptelui materie primă, plătit de procesatori către fermieri, a scăzut în ultima lună cu 15-20%. Această situaţie este cauzată, în primul rând, de importul de lapte materie primă din Ungaria şi Polonia. În mod normal, preţul produselor lactate ar fi trebuit să scadă. (...) Responsabilitatea creşterii nejustificate a preţurilor este a procesatorilor şi a comercianţilor", se spune în comunicat.
Totodată, SCTR a amintit că ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a promis că subvenţiile restante pentru anul 2008 vor fi plătite până pe 15 ianuarie, şi a menţionat că dacă până la 25 ianuarie banii nu vor intra în conturile fermierilor, sindicatul va declanşa acţiuni de protest.
Astfel, dacă banii nu sunt plătiţi, fermierii vor organiza un pichet în faţa Ministerului Agriculturii pe 26 ianuarie, intrând în greva foamei.
"În pichet va funcţiona un foişor de observaţie, înalt de zece metri, din care fermierii, în mod simbolic, vor supraveghea activitatea cabinetului Sârbu. Foişorul va ramâne permanent în funcţiune, pe toată durata de activitate a cabinetului Sârbu cu rolul de supraveghere a activităţii ministerului. Dacă problemele semnalate nu se vor rezolva după prima saptămână de pichet, SCTR va intensifica protestele şi în paralel cu pichetul, la 2 februarie, vom trece la un marş de protest prin Bucureşti, cu animale şi utilaje, cu traseul Guvern-Preşedinţie-Parlament", se spune în comunicat.
SCTR mai arată că fermierii crescători de vaci "au ajuns la disperare", iar unii dintre ei au început sacrificarea animalelor şi lichidarea fermelor.
Ministerul Agriculturii a comunicat săptămâna trecută că va plăti crescătorilor de ovine şi bovine, până la 15 ianuarie, subvenţiile restante de anul trecut, care totalizează peste 410 milioane de lei.
Federaţia Sindicală Agrostar, la care este afiliat sindicatul crescătorilor de taurine, a anunţat că dacă ministerul nu îşi respectă promisiunile crescătorii vor declanşa acţiuni de protest după 15 ianuarie
Comentarii