Klaus Iohannis a promulgat OUG adoptată de Guvern anul trecut pentru modificarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecție. Actul normativ mai prevde că Romsilva poate executa lucrări pentru înființarea perdelelor forestiere de protecție pe care să le deconteze din surse proprii.

Decret semnate de șeful statului prevede promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 65/2018 pentru modificarea anexei la Legea nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecție, informează Administrația Prezidențială.

Actul normativ mai introduce un nou alineat, la articolul 4 al Legii, care stipulează că „Realizarea obiectivelor de investiţii privind înfiinţarea perdelelor forestiere de protecţie se face de către Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva, în calitate de autoritate contractantă, sau în regie proprie, pe baza documentaţiilor tehnico-economice transmise în condiţiile legii de structurile teritoriale ale autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură”.

De asemenea, mai este introdus un alineat la articolul 31 care arată că: „Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva poate executa, în calitate de autoritate contractantă, sau în regie proprie, lucrări pentru înfiinţarea perdelelor forestiere de protecţie pe care poate să le deconteze din surse proprii sau din fondul de conservare şi regenerare a pădurilor; contravaloarea lucrărilor pentru înfiinţarea perdelelor forestiere de protecţie decontate din fondul de conservare şi regenerare a pădurilor se recuperează de la bugetul de stat prin bugetul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură pe baza recepţiilor, a statelor de plată sau a altor documente justificative legal întocmite.”

Pe 12 iulie 2018, Guvernul a adoptat ordonanța de urgență pentru modificarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecție.

„Ordonanța de urgență pentru modificarea anexei la Legea nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecţie a fost adoptată ținând seama de faptul că la nivel naţional s-au înregistrat în ultimii ani fenomene de înzăpezire a căilor de comunicaţie ca urmare a ninsorilor abundente, viscolelor puternice şi, uneori, a furtunilor de zăpadă, cu implicaţii majore asupra desfăşurării circulaţiei rutiere, ducând, în unele cazuri la izolarea localităților, cu efecte negative asupra siguranței oamenilor. Pentru protejarea căilor de comunicații împotriva înzăpezirii, perdelele forestiere de protecție s-au dovedit soluția cea mai eficientă, acestea acționând ca parazăpezi biologice”, a motivat Executivul, la adoptarea OUG.

De asemenea, Guvernul a argumentat că era necesară crearea unui cadru juridic prin care să poată fi realizate perdelele forestiere de-a lungul căilor de comunicații și transport de interes național, precum și despăgubirea proprietarilor de terenuri supuse expropierii.

„Având în vedere că plantarea perdelelor forestiere se poate face numai primăvara şi toamna, dar și pentru urgentarea procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică a terenurilor pe care urmează să se realiza perdele forestiere de protecție, era necesară adoptarea în regim de urgență a măsurilor de corectare a anexei la Legea nr.289/2002, prevăzute în această Ordonanță de urgență. Măsurile stabilite prin această Ordonanță de Urgență asigură realizarea unui cadru juridic care să permită realizarea perdelelor forestiere de-a lungul căilor de comunicații și transport de interes național, cu asigurarea unei drepte și prealabile despăgubiri în favoarea proprietarilor de terenuri supuse exproprierii, în condițiile respectării dreptului de proprietate”, potrivit sursei citate.

Camera Deputaților a adoptat, decizional, pe 26 iunie OUG pentru modificarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecție.