Suma necesară restituirii supaaccizei, așa cum au solicitat transportatorii, va fi prinsă la rectificare, a declarat joi ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici.

UNTRR a solictat Guvernului, Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Transporturilor suplimentarea bugetului alocat în 2019 restituirii supraaccizei pentru transportatorii rutieri. În perioada 2014-2017, au fost aprobate 2.638 cereri de restituire a supraaccizei, în valoare de peste 67,6 milioane lei.

„Pot să vă spun că suma întreagă se prinde la rectificare astfel încât rambursarea accizei către transportatori să fie făcută… Ministerul Finanțelor a cerut acest lucru din 25 mai la Transporturi ca suma respectivă să fie comunicată și prinsă în rectificare”, a spus Teodorovici.

UNTRR susține că prin restituirea supraaccizei firmelor de transport rutieri, consumul de motorină este menținut în România, de unde statul poate încasa TVA și restul de acciză. Potrivit ultimelor date de la Comisia Europeană, analizate de UNTRR, rezulta un cost pentru firmele de transport rutier (preț motorină fără TVA și cu acciza recuperabilă) de 0,96 euro/litru în România, în comparație cu Ungaria – 0,95 euro/litru, Bulgaria – 0,92 euro/litru sau Slovenia – 0,94 euro/litru. Fără acciza recuperabilă și TVA, costul pentru firmele de transport rutier din România ar ajunge la peste 1 euro/litru, iar volumele de motorină alimentate de transportatorii rutieri vor migra către țările vecine, cu impact negativ asupra bugetului de stat. Totodată, transportatorii rutieri vor fi nevoiți să majoreze tarifele de transport cu cel puțin 12% ca urmare a întârzierii rambursării supraaccizei pentru transportatorii rutieri, creștere care se va resimți direct și imediat în prețurile plătite de populație, mai informează reprezentanţii transportatorilor.