De Ziua Bucovinei, dar și de ziua tuturor provinciilor românești, aflate în interiorul sau exteriorul granițelor actuale, elevii Colegiului Național de Informatică ,,Spiru Haret” și ai Școlii Gimnaziale Nr. 4 din Suceava s-au întâlnit, primii ca gazdă, ceilalți ca invitați, la prima activitate într-un proiect educațional numit ,,România 100+”.

Proiectul concentrează activități ce vizează trecutul, prezentul și viitorul. Trecutul este pus în valoare prin evocarea momentelor de referință ale istoriei noastre naționale, dar și a unor personalități marcabile. Activitățile ce vizează prezentul sunt legate de crearea de conduite și atitudini ce îi integrează în societate și-i face membri de nădejde ai acesteia. Pentru viitor, sunt rezervate activități de plantări de arbori.

Revenind la ziua de joi, 28 noiembrie, într-un cadru special conceput printr-o expoziție de obiecte și costume tradiționale și una de fotografie înfățișând portul tradițional, au fost prezentate momentele dramatice prin care a trecut Bucovina de la 1775 și până la 1918, nu fără a aminti de primul martir - Gr. al III-lea Ghica, ce s-a opus ruperii părții de nord a Moldovei de către austro-ungari. Au fost evocate momentele de vitejie ale armatei române în războiul de reîntregire (1916-1918), război în care au căzut atâția ostași români, dar și eroi femei (Ecaterina Teodoroiu) și eroi-copii (Măriuca Zaharia).

De-a lungul timpului, despre români din toate provinciile locuite de români și mai ales din Bucovina și despre Bucovina au scris și compus genii precum Eminescu (Doină), Ciprian Porumbescu (Balada) , dar și mai actualii Adrian Păunescu și Grigore Vieru etc., versuri recitate de chipuri ce nu cunosc fața războiului, dar nici a stăpânirilor străine și ca o rugăciune a răsunat cântecul ”Doamne, ocroteste-i pe români”.

Activitatea s-a încheiat cu depunerea unei coroane tricolore la bustul primului martir al Bucovinei, sculptat în zidul Bisericii ,,Sf. Spiridon”, la care s-a oficiat și o scurtă slujbă de pomenire a eroilor căzuți, dar și a înfăptuitorilor unirii.

„Participanții au purtat tricolor în piept prins de frumoasele ii românești. Atâta timp cât tinerii vor îmbrăca ia strămășească și-i vor adresa urări patriei mame prin intermediul versurilor lui Emineesu, suntem un neam, nu doar cu o istorie, ci și cu un viitor. Elevii au fost coordonati de prof. Tatiana Matei, Carmen Corneanu, Paula Jescu, Liliana Iftode, Florentina Atomei și bibliotecar Roxana Chiriac, cu sprijinul directoarelor Maria Atănăsoae și Cristina Mlenarz.

Prof. Tatiana Matei