Dornici să-și materializeze planurile și anul acesta, în vederea realizării expozițiilor de fotografie și arte plastice, opt elevi de la Gura Humorului au văzut prin ochi de artiști Bucureștiul în perioada 10-12 martie. Aceștia au participat alături de profesorii coordonatori ai clubului de fotografie și desen de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului la o excursie de documentare organizată în cadrul proiectului „Humorul - cu carte, arte și imagini”. Debutul acestuia a avut loc anul trecut, când elevii colegiului au organizat expoziții de artă plastică și fotografie în cadrul festivalurilor internaționale „Umor la Gura Humorului” și „Toamnă la Voroneț”, cu sprijinul financiar al Primăriei orașului Gura Humorului.

Excursia „București, oraș al artelor” și-a propus să ofere un suport artistic efectiv, care să lărgească orizonturile imaginației și să ofere tinerilor motivația necesară dezvoltării practice a pasiunii lor. Aceasta a cuprins o multitudine de activități captivante, la care elevii au participat împinși de curiozitate. Primele obiective vizate au fost vizitarea galeriilor de artă românească și europeană de la Muzeul Național de Artă al României și de la Muzeul Theodor Aman, a cărui poveste este unică, fiind primul muzeu de artă din București. În vederea descoperirii și înțelegerii istoriei culturii românești, precum și a persoanelor care au contribuit la evoluția țării, elevii și-au continuat documentarea la Muzeul Țăranului Român, prin Bucureștii epocii fanariote, la Cimitirul Comemorării Eroilor Revoluției și la Cimitirul Bellu. Luând la pas Bucureștiul, participanții au observat evoluția diferitelor stiluri arhitecturale din ultimele trei secole, fiind conștienți că majoritatea clădirilor istorice sunt într-un stadiu avansat de degradare.

Prin intermediul acestei excursii, elevii au beneficiat de oportunitatea descoperirii complexității artei clasice și contemporane, iar în acest mod au reușit să înțeleagă că arta este mult mai mult decât simpla prezență a unor pete de culoare pe un fundal blanc, că aceasta poate reprezenta o modalitate de comunicare cu oamenii și un prilej de a-și expune propriile trăiri și sentimente.

Susținătorii principali ai proiectului „Humorul - cu carte, arte și imagini”, în care a fost cuprinsă și această excursie de documentare, sunt: Primăria Orașului Gura Humorului, Centrul Cultural Gura Humorului și ASPA GH Asociația Părinți-Profesori de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului. De asemenea, aducem mulțumiri Pentagon Events și The Corner AFI Cotroceni pentru suportul oferit pe tot parcursul excursiei!

În acest mod, participanții au dobândit cunoștințele și motivația necesare pentru a-și continua activitatea și pentru a evolua în sfera artelor, ceea ce se va materializa într-o continuitate a expozițiilor realizate de elevi pentru comunitatea locală.

 

Mihnea-Viorel Flutur,

Președinte al Consiliului Elevilor de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului