Elevii liceeni suceveni au ocazia de a lua contact cu mediul de cercetare nuclear în cadrul unui eveniment științific organizat în cursul zilei de vineri, 17 martie, la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava.
În condițiile în care personal românesc specializat participă la cercetare nucleară în cadrul Centrului European de Cercetare Nucleară (CERN) de la Geneva, Elveția, a existat nevoia împărtășirii din experiența lor și tinerilor pasionați de fizică din întreaga țară. Astfel, cercetătorii CERN, împreună cu reprezentanți ai Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” și ai Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, beneficiind de sprijinul LHCb Collaboration și International Particle Physics Outreach Group, invită elevii să participe vineri, începând cu ora 09.30, la LHCb@InternationalMasterclasses.
Acțiunea, care se desfășoară de-a lungul întregii zile, se adresează elevilor de liceu din clasele IX-XII și le permite acestora să ia contact cu mediul de cercetare de la CERN, de pe platforma de cercetare de la Măgurele și de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Elevii vor avea ocazia să asiste la cursuri de particule elementare și să participe la analizarea datelor reale achiziționate în experimentul de energii înalte LHCb. Totodată, ei vor avea șansa să discute rezultatele obținute, prin videoconferință, cu cercetătorii de la CERN, precum și cu alți colegi din centre universitare, care sunt parte din programul LHCb@InternationalMasterclasses, respectiv Barcelona, Praga, Bologna și Plymouth. Pentru mai multe informații poate fi contactat Cristian Pîrghie, la tel 0744511360 sau pe e-mail cristian.pirghie@usm.ro.
Comentarii