Doi bărbați care au fost trimiși în judecată pentru fraude cu fonduri europene au scăpat de orice fel de răspundere. Dumitru Pintilie și Florin Canciuc au beneficiat de decizia Curții Constituționale cu privire la prescripția faptelor, astfel încât judecătorii de la Tribunalul Suceava au dispus încetarea procesului penal. Cei doi, reprezentanți legali a două societăți comerciale, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA Suceava pentru tentativă la folosirea sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (autorat și complicitate).
”În contextul derulării unui contract cu finanțare europeană de ,,Amenajare și modernizare hale industriale”, în perioada septembrie 2014-15 ianuarie 2015, unul dintre inculpați, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi folosit și a prezentat, cu rea-credință, la ADR Nord-Est Piatra Neamț, o serie documente și declarații false și inexacte, cu scopul de a obține o cerere de rambursare în valoare de 1.005.329 lei. Concret, în etapa procedurii de achiziție, cei doi inculpați ar fi plăsmuit o ofertă comună, din partea unei Asocieri, întrucât societatea unuia dintre inculpați nu îndeplinea criteriile de calificare pentru a participa la procedură, dar intenționa să câștige contractul de lucrări singură. Pentru efectuarea lucrărilor, societatea respectivă fără experiență și utilajele necesare, ar fi preluat muncitori, contabili și personal autorizat chiar de la beneficiarul de proiect și ar fi încheiat alte 3 contracte de subcontractare cu alte societăți”, se arată într-un comunicat al DNA.
Plata nu a mai fost făcută pentru că, în momentul în care ADR Nord Est Piatra Neamț a solicitat clarificări, cei doi ar fi încercat să acopere, prin documente antedatate, neregulile constatate de autoritatea contractantă, determinând, în cele din urmă, sistarea plăților, rezilierea contractului de finanțare și sesizarea organelor de urmărire penală competente.