Doi chirurgi ortopezi de la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, dr. Marius Grămadă și dr. Rareș Voinea, în echipă cu medicul anestezist Dorin Stănescu, au realizat în premieră locală, la finalul săptămânii trecute, o nouă procedură chirurgicală – autogrefa osteocartilaginoasă, reușind astfel să redea funcționalitatea articulației genunchiului unui tânăr în vârstă de 34 de ani. Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Dan Teodorovici, a declarat că în urmă cu 3 ani pacientul a fost victima unui accident la schi, în urma căruia au apărut leziuni importante ale cartilajului, cu afectarea capacității de muncă. Dr. Teodorovici a afirmat că procedura s-a desfășurat în cadrul unei intervenții mai ample, cu o durată de 150 de minute, care a cuprins și refacerea ligamentului încrucișat anterior, precum și corecția unei leziuni meniscale.

Dr. Marius Grămadă a explicat că această tehnică are drept țintă repararea defectelor cartilaginoase prin transplantul de cartilaj și os din zone puțin folosite, de la același pacient. Denumirea de mozaicplastie vine de la amplasarea tip mozaic a grefelor, procedura fiind dezvoltată în anii 90 în Ungaria și ulterior răspândită în toată lumea, prin preluarea de către toate marile companii medicale specializate în patologia ortopedică. „Această soluție vine ca o punte peste hiatusul dintre tehnica clasică de microfracturare, la îndemâna tuturor, dar limitată ca rezultate, și tehnicile ultramoderne de grefare cu celule cultivate în laborator, cu costuri ridicate și rezultate incerte”, a declarat dr. Grămadă. Acesta a precizat că procedura se adresează defectelor de cartilaj singulare, apărute în absența altor afecțiuni generalizate la nivel articular, la persoane tinere, sub 50 de ani. Articulațiile care beneficiază de această tehnică sunt genunchiul și glezna, deseori afectate în timpul sportului. Cel mai adesea autogrefa este recoltată de la nivelul genunchiului.

„Tehnica se poate realiza atât artroscopic, cât și clasic – deschis, în funcție de dimensiunile și localizarea defectului cartilaginos.              Efortul depus prin această operație vizează prezervarea articulației pe o perioadă cât mai îndelungată, astfel încât perspectiva unei artroplastii de genunchi să fie cât mai îndepărtată. În ultimii ani, s-a trecut de la artroscopii simple de excizie la suturi meniscale, ligamentoplastii de ligament încrucișat anterior sau femuro- patelare, iar acum, prin dotarea serviciului cu o trusă de mozaicplastie, s-a lărgit gama de soluții terapeutice”, a afirmat dr. Marius Gramadă.

Medicul a precizat că la reușita tratamentului este foarte importantă și kinetoterapia, care trebuie să înceapă imediat după operație și de aceea este necesară prezența personalului specializat chiar în secția  Ortopedie, chiar dacă legislația nu permite angajarea directă a kinetoterapeuților. „Secția de Ortopedie a susținut și va susține în continuare creșterea numărului de asistenți de balneofiziokinetoterapie din cadrul spitalului, astfel încât aceștia să poată desfășura o activitate susținută pe toate secțiile”, a mai spus medicul, apreciind că procedura aplicată acum „vine ca o dezvoltare firească a capitolului patologiei sportive” în cadrul secției Ortopedie, condusă de dr. Răzvan Bandac.