În anul școlar 2022-2023, colegiul nostru a implementat proiectul ERASMUS+ “Eurocalificarea prin Erasmus+”, cu numărul de contract 2022-1-RO01-KA121-VET-000056618.Acesta este al doilea proiect care se desfășoară sub umbrela acreditării VET Erasmus+ 2020-1-RO01-KA120-VET-095382. Acreditarea este valabilă până în 2027 și reprezintă instrumentul prin care organizațiile și instituțiile pot participa într-un mod continuu în cadrul programului Erasmus+, oferindu-le anual acces simplificat la finanțare în cadrul Acțiunii-cheie 1, proiecte de mobilitate.

Implementarea mobilităților adresate beneficiarilor direcți a început cu selecția participanților. In procesul de selecție s-a avut în vedere respectarea următoarelor principii: egalitatea de șanse, transparența decizională și evitarea conflictelor de interese. După selecție și formarea grupurilor țintă au urmat întâlnirile cu părinții elevilor care urmau sa participe la stagiile de formare profesională în străinătate, apoi  etapele de pregătire pedagogică, lingvistică și culturală.

Primul flux de mobilitate posibil cu Acreditarea VET a fost format din 16 elevi de la specializarea matematică-informatică, clasa a XI-a,  alături de 2 profesori însoțitori care au  pornit pe drumul Erasmus+ spre Sevilla-Spania. Mobilitatea s-a desfășurat in perioada 18 februarie – 4 martie 2023, iar modul de instruire practica a fost despre tehnici de programare pentru aplicații mobile. Activitățile au cuprins instalarea și configurarea mediului de dezvoltare Android Studio pentru dezvoltarea aplicațiilor mobile Android, implementarea navigației între două ecrane ale aplicației folosind intenții explicite, proiectarea sistemului de navigare al aplicațiilor mobile, opțiunile de meniu, componentele meniului contextual, meniul Slide și Drawer de navigare, utilizarea programelor componentelor hardware ale aplicațiilor pentru dispozitive mobile (cameră video, player media, receptor GPS, busolă, cronometru), proiectarea și întreținerii bazei de date în aplicația mobilă folosind structuri de baze de date, interogări aplicației SQL, modificarea și actualizarea datelor, implementarea hărților și a serviciilor de geolocalizare pe Android cu Google Maps.

Al doilea flux de mobilitate a fost format din 14 elevi de la calificarea tehnician transporturi, clasa a XI-a, alături de 2 profesori însoțitori, care au pornit în călătoria Erasmus+ spre Tesalonic-Grecia în perioada 4 – 18 martie 2023. Aici s-au desfășurat activități care au cuprins cunoașterea modului de lucru AutoCAD, utilizarea straturilor și comenzile de editare, desenarea cu precizie a obiectelor, desenarea obiectelor la scară în 2D cu dimensiuni adecvate, proiectarea obiectelor tehnice de bază, aplicarea operațiunilor de bază în 3D pe baza abilităților și cunoștințelor dobândite în AutoCAD 2D, lucrul cu sistemul de coordonate în spațiul 3D, proiectarea obiectelor 3D pentru vehicule, identificarea ansamblurilor utilizate în sistemele de transport, citirea diagramelor cinematice ale mecanismelor auto, utilizarea corectă a vocabularului comun și de specialitate.

Al treilea flux de mobilitate  a cuprins 15 elevi de la calificarea tehnician in industria textilă din  clasa a X-a și clasa a XI-a. Aceștia s-au deplasat în perioada 29 aprilie – 20 mai 2023 in Sevilla – Spania pentru activitățile care au inclus procese tehnologice de obținere a produselor textile. Astfel a avut loc o pregătire a unei mici colecții de rochii flamenco, începând de la conturarea unor siluete pana la pregătirea a patru ținute. Etapele intermediare au cuprins pregătirea modelului rochiei flamenco, alegerea materialelor, decuparea modelului rochiei flamenco, montarea corpului rochiei și a volanelor, fixarea elementelor decorative proiectate ale rochiei, lucrul cu modelul.

Partenerii externi aleși în implementarea acestui proiect sunt parteneri cu care am mai colaborat și in alte proiecte de mobilitate, recunoscuți la nivel european pentru înalte standarde de calitate oferite pe perioada stagiilor de instruire practică.

Toți elevii participanți la mobilități au parcurs cu bine etapele de evaluare și au primit certificat Europass Mobility. Pentru fiecare flux de mobilitate au fost organizate activități culturale la sfârșitul unei săptămâni de formare pentru promovarea valorilor europene si diversitatea in statele UE.

Per total proiectul a inclus 56 de mobilități, din care 5 adresate personalului VET, iar 6 persoane au fost reprezentat profesorii însoțitori pentru cei 45 de elevi. Este cel mai mare proiect Erasmus+ de formare profesională implementat în școala noastră. Prin desfășurarea tuturor activităților, echipa de implementare a încercat atingerea tuturor obiectivele propuse in planul ERASMUS+ și anume: dezvoltarea competențelor specifice pentru toate calificările existente, mărirea perioadei de mobilitate la 3 săptămâni, recunoașterea rezultatelor învățării din perioadele de mobilitate în străinătate, îmbunătățirea competentelor cadrelor didactice prin schimbul de bune practici și promovarea utilizării noilor tehnologii și a metodelor inovatoare de predare, promovarea calității învățământului siretean.

Fiecare proiect este o oportunitate de învăţare pentru toți cei implicaţi.

ERASMUS+, calea spre succes!

(Prof. Aspazia Olar, Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă" Siret)