A doua săptămână de grevă a angajaților din învățământul preuniversitar sucevean a debutat la Suceava cu un nou protest de amploare organizat în centrul municipiului reședință de județ.

Circa 2.000 de oameni ai școlii au transmis ferm că nu vor intra în clase și nu își vor relua activitatea până când cerințele lor nu vor găsi ecou la București.

Sindicaliștii au făcut apel la solidaritate și au transmis participanților că „lupta continuă” până când Guvernul va fi deschis la negocieri serioase, nu doar declarativ, și își va deschide buzunarele pentru toate categoriile de personal. 

Determinați, vehemenți, protestatarii au pornit în marș către sediile partidelor PSD și PNL, paralizând practic pentru câteva zeci de minute centrul municipiului Suceava.

Au fost prezenți profesori din școli și grădinițe din întreg județul, personal de la catedră, dar și personal din secretariate, biblioteci, paznici, îngrijitoare, ultimii fiind cei mai vitregiți de grila actuală de salarizare.

„Eu am salariu 3.000 de lei, cu 26 de copii în grupă. Am cunoștințe care lucrează la LIDL pe 3.500 de lei. Nu ne-am dorit asta, suntem în slujba copiilor, de asta ne-am ales o profesie vocațional, nu vrem să le facem rău, dar dacă nu acum, atunci când?”, a menționat un cadru didactic.

„Stăm în grevă atât cât este nevoie, până când vom câștiga drepturile pe care le-am cerut, nicidecum pomana pe care ne-o fac ei”, a declarat un alt protestatar.

De cealaltă parte, pentru marți, 30 mai, se pregătește organizarea unui protest de mari dimensiuni, peste 100 de sindicaliști suceveni anunțându-și prezența în Capitală.

„Noi știm ce vrem de la această acțiune de protest. Nu vom ieși din greva generală până când nu vom obține pentru toate categoriile de personal ceva consistent și nu doar promisiuni. Suntem în a șasea zi de grevă și suntem determinați. Practic, nu mai avem nimic de pierdut, iar Guvernul trebuie să înțeleagă acest lucru. Mobilizarea este pe toate fronturile. Există riscul blocării anului școlar? Cred că tot Guvernul poate da un răspuns la această întrebare. Există, sigur că da, pentru că greva continuată poate duce și la blocarea anului școlar. Există în școli o asemenea presiune (pentru înscrierile la examenele naționale), dar eu contez pe colegii mei pentru că atunci când ne-am angajat la luptă am știut cu ce pornim. Avem o singură necunoscută, aceea că nu știm cât durează greva, dar știm că dacă suntem uniți suntem de neînvins.

De această dată profesorii și sindicatele chiar au hotărât să se țină de treabă și nu au de gând să cedeze, dacă nu vor fi îndeplinite cerințele sau măcar parte din ele, dar Guvernul nu este deschis pentru nici un fel de negociere, decât așa declarativ, cu buzunarele închise. Foarte mulți dintre elevi și dintre părinți susțin demersul profesorilor, pentru că știu că foarte mulți dintre ei vor intra în sistem și vor vedea cum este, pentru că fără educație nimic nu este posibil, iar educația ar trebui să fie coloana vertebrală a unei societăți democratice”, punctat Giani Leonte, liderul Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava.

 

·        Luni, 29 mai, au început înscrierile pentru examenul de bacalaureat

A doua săptămână de grevă din învățământul preuniversitar aduce o nouă necunoscută în ecuație, dat fiind faptul că de luni, 29 mai, au debutat înscrierile pentru examenul de bacalaureat.

Potrivit calendarului, acestea durează până pe 7 iunie, însă procedurile sunt blocate ținând cont că în marea majoritate din școli, personalul din secretariate este în grevă.

Secretariatele liceelor trebuie să gestioneze înscrierile și să proceseze cererile de înscriere ale elevilor.