Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni au anunțat că au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui tânăr care, pe când nu era încă major, având 17 ani, a comis fapte de o rară cruzime asupra unui câine. Cel puțin la fel de grav a fost că martor la spânzurarea și decapitarea unui câine a fost un copil și mai mic, scenele fiind filmate și apoi distribuite în mediul online.

Minorul, devenit între timp major, va fi judecat pentru comiterea infracțiunilor de „uciderea animalelor, cu intenție, fără drept”, și „rănirea sau schingiuirea animalelor”,

Fapta este tocmai din 9 februarie 2022, ancheta fiind îngreunată de mai multe detalii.  

Polițiștii de la Biroul Pentru Protecția Animalelor au fost sesizați atunci prin plângere de către Asociația ”Casa lui Patrocle” cu privire la faptul că un tânăr a ucis un câine pe raza comunei Horodniceni.

Atunci s-a făcut și o cercetare în teren și a mai fost găsit și un al doilea câine care avea leziuni prin tăiere în zona gâtului și a pieptului, dar care scăpase din mâna agresorului. Acest al doilea câine a fost dus într-un adăpost și salvat, dar un alt câine a fost găsit spânzurat și decapitat. Au existat și imagini în mediul online în care apăreau câinele decapitat și autorul. De altfel, de la acele imagini au început și cercetările și cazul a ieșit la iveală.

Încă de atunci s-a știut cine a comis faptele reprobabile, însă fiind vorba de un tânăr în vârstă de 17 ani a fost nevoie, printre altele, de o expertizare psihiatrică.

Abia în acest an, în luna ianuarie, expertiza psihiatrică a dus la concluzia că tânărul are discernământ.

Inculpatul are domiciliul în satul Paltinu, comuna Vatra Moldoviței, dar actele de cruzime extreme au fost comise la Horodniceni, la domiciliul cumnatului său.

În luna ianuarie a acestui an, după completarea probatoriului cu acea expertiză psihiatrică, tânărul a fost reținut în arest pentru 24 de ore.

”A ucis prin spânzurare și înjunghierea în mod repetat cu un cuțit în zona gâtului, iar ulterior secționarea gâtului, un câine aparținând rasei comune, de culoare negru cu alb și a rănit un alt exemplar canin aparținând rasei comune, de culoare negru cu alb, de sex masculin, animal care a fost identificat în data de 11.02.2022 de organele de poliţie și care prezenta mai multe plăgi în zona gâtului și a pieptului, acesta fiind plasat în aceeași zi în adăpost”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată.

Inculpatul va fi judecat pentru faptele sale la Judecătoria Fălticeni.