A doua săptămână de grevă din învățământul preuniversitar complică o serie de proceduri prinse în calendarul acestui an școlar.
Dacă greva din prima săptămână doar a amânat evaluarea de la clasa a VI-a, un examen fără mare greutate în ciclul gimnazial, în această săptămână apar noi necunoscute.
Potrivit calendarului din acest an școlar, luni, 29 mai, au debutat înscrierile pentru examenul de bacalaureat, însă procedurile sunt blocate, ținând cont că în marea majoritate din școli, personalul din secretariate este în grevă.
Secretariatele liceelor trebuie să gestioneze înscrierile și să proceseze cererile de înscriere ale elevilor, ajutați de diriginții claselor a XII-a.
La Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți întreg personalul, cu excepția celor doi directori, este în grevă.
Directorul Adrian Puiu a explicat că angajații unității sunt în a șasea zi de grevă, iar personalul din secretariate și-a întrerupt activitatea.
„Tot personalul didactic, nedidactic și auxiliar este în grevă, în consecință, sunt întrerupte toate activitățile curente care se desfășoară la nivelul unității școlare, implicit înscrierea pentru examenul național de bacalaureat. Ținând însă cont că perioada de înscriere se va încheia pe data de 7 iunie, sperăm că în urma negocierilor care vor avea loc între sindicate și guvern vom relua activitatea și vom putea să desfășurăm ce avem de făcut, conform calendarelor. În caz contrar, lucrurile nu sunt chiar așa de simple. Dacă în prima săptămână nu au fost disfuncții, cu excepția amânării examenelor de la clasa a VI-a, în această săptămână lucrurile se complică. Dacă guvernanții nu vor înțelege că sistemul chiar are probleme, atunci lucrurile se complică și nu este în interesul nimănui.
Înscrierea la examenul național de bacalaureat înseamnă completarea unei cereri, nu presupune o procedură complicată, dar trebuie realizate de diriginți și personalul din secretariat”, a explicat directorul Puiu.
Tot referitor la acest aspect, Consiliul Naţional al Elevilor solicită stabilirea unei proceduri de urgenţă.
Consiliul a trimis luni o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă şi ministrului Educaţiei, Ligia Deca, în care le cer acestora „concretizarea tuturor propunerilor venite din partea profesorilor din România cât mai urgent posibil”.
Comentarii