Duminică, 10 octombrie, în cadrul ediţiei cu numărul 41 a Festivalului internaţional de film, diaporamă şi fotografie „Toamnă la Voroneţ”, Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului a găzduit lansarea volumului „Ghidul tău la Gura Humorului”.

„Ghidul tău la Gura Humorului”, scris de Ana Maria Alb şi publicat laeditura Smart Publishing, aduce atât locuitorilor staţiunii, cât şi celor ce vizitează această zonă, o gamă variată de imagini şi informaţii utile despre o localitate simbol al Bucovinei, dar şi despre comunele şi satele învecinate.

După o introducere în spaţiul istoric şi geografic al Bucovinei, sunt prezentate peisajul humorean și evoluţia aşezărilor de pe văile Voroneţului, Moldovei şi Humorului. Prin elementele sale, ghidul se adresează iubitorilor de natură, cultură şi aventură, cu oferte de petrecere a timpului liber, prezentări de ture de drumeţie, imagini cu flora şi fauna locală şi alte informaţii specifice pentru turişti. Abundența fotografiilor de pe teren şi a informaţiilor oferite dau acestui ghid şi un rol educativ, accesibil mai multor categorii de cititori.

„Orice localitate ar trebui să aibă un ghid pentru ca trecătorul sau cel care vizitează zona respectivă să ştie ce are de văzut. <Vinovată> de acest ghid care face referire la zona Humor este o tânără, Ana Maria Alb. Citindu-l, am rămas încântat pentru că, ca regulă generală, orice lucrare de acest gen devine obositoare în unele capitole în care autorul începe să ne furnizeze cât mai multe amănunte. Ghidul pe care l-a realizat Ana Maria este cât se poate de incitant pentru că îţi dă câteva date concrete, după care te simţi obligat să te duci la faţa locului şi să constaţi că ceea ce este scris este şi adevărat”, a explicat prof. Sever Dumitrache, directorul Centrului Cultural Gura Humorului.

 

Informaţii utile însoţite de fotografii

Autoarea, Ana Maria Alb, despre care au vorbit profesorul Constantin Bulboacă, a studiat mai mulţi ani zona Humor pentru a o centraliza apoi în acest volum inedit. Ghidul conține informații clare, actualizate, atent selecționate și fotografii cu toate traseele şi obiectivele de interes turistic.

„În preajma unor oameni care creează frumosul, care iubesc cuvântul, poţi, în scurt timp, să înţelegi valoarea respectivă. Ana Maria Alb este un suflet sensibil, este un fotograf de o sensibilitate, de o cunoaştere şi de o pătrundere matură. Chiar dacă este tânără ca vârstă, ştie să surprindă prin obiectivul aparatului foto anumite taine din peisajul urban şi rural, din lumea plantelor, din lumea insectelor şi vieţuitoarelor pădurii. Şi eu sunt împătimit de fotografie şi este atât de greu să surprinzi cele mai semnificative imagini încât îi înţeleg frământarea şi dorinţa ei de a ne transmite frumosul din natură şi în acelaşi timp să ne invite să descoperim frumosul din noi, să respectăm şi frumosul din afară, dar şi frumosul uman”, a subliniat profesorul Constantin Bulboacă.

 

Ghid turistic care ne îndeamnă la mişcare

Cartea este realizată în aşa manieră încât să fie un ghid practic şi util turistului în teren. Ana Maria Alb este o împătimită a mersului pe poteci și prin sate pentru a face observaţii şi a profita de peisajele oferite, un adevărat balsam pentru sufletul celor care adoră să se plimbe, mai ales că în această regiune nu există extrasezon, fiecare anotimp ne oferă imagini spectaculoase şi posibilități inedite de petrecere a timpului liber.

Adrian Mihalache, membru al grupului cu care Ana Maria a făcut numeroase drumeţii pentru documentare, a vorbit despre munca pe care a depus-o autoarea pentru a crea acest ghid.

„Mă bucură că a apărut acest ghid pentru că nu exista aşa ceva la nivel de oraş. Noi suntem un grup care umblăm destul de mult pe dealuri şi în turele noastre am găsit tot felul chestii despre care nu ştiam prea multe sau atunci le vedeam pentru prima oară. Ana Maria era omul pe care ne puteam baza pentru tot felul de informaţii. Asta dovedește câtă pasiune pune, câtă muncă şi cât de mult s-a documentat. Prin acest ghid autoarea te face să vezi mai mult prin fotografii și prin explicații decât ce puteam vedea la prima vedere. Acest ghid ne îndeamnă la mişcare, ne îndeamnă să fim împreună şi să ne bucurăm de tot cea ce avem în jurul nostru pentru că de multe ori suntem orbiţi de treburile zilnice. Ghidul este un fel de eliberare”, susţine Adrian Mihalache.

 

O mică monografie cu surse de provenienţă austriacă

De la Florin Mureşan, un alt prieten al autoarei, am aflat că acest volum este „mestecat” de ceva timp, pregătirile au început mergând pe toate dealurile din jurul Humorului, iar pandemia a ajutat-o pe Ana Maria Alb să selecteze sursele bibliografice pe care le-a introdus în carte.

„Acest ghid este considerat o mică monografie pentru că nu seamănă cu un ghid clasic pe care îl citeşti şi te plictiseşti la un moment dat. Este o carte accesibilă tuturor, care te face să fii curios pe măsură ce începi să o citeşti. Prima parte, cea istorică, este foarte interesantă pentru că majoritatea surselor sunt de provenienţă austriacă. A început cu cedarea Bucovinei către Imperiul Austriac, apoi continuă, istoric vorbind, cu toate marile evenimente la care participă Bucovina. Se opreşte şi asupra comunităţilor din aceste zone, comunitatea slovacilor, comunitatea polonilor fiind cuprinse în această carte. Avem şi o descriere a comunităţilor multietnice din Poiana Micului, Pleşa, Cacica. Continuă apoi, ştiinţific, cu elemente de geologie, geografie, introducând floră, faună etc. şi termină cu lucrurile pe care le poţi face la Gura Humorului dacă vii ca turist.

Ghidul nu este numai pentru turişti pentru că sunt convins că mulţi din localitatea noastră nu cunosc foarte multe elemente de acest gen, sursele folosite fiind de natură austriacă şi chiar în tratatele de istorie nu le găseşti la acest nivel. Este o carte accesibilă despre Gura Humorului, nu aveam aşa ceva, singurele ghiduri publicate despre acest oraș sunt de prin anii '60 şi lucrarea profesorului Sârbu din 1989”, a spus Florin Mureşan.

 

Un ghid conceput şi pentru o lectură diferită, la faţa locului

Contrar unui roman care se citeşte în mod linear, ghidul de călătorie la Gura Humorului este conceput şi pentru o lectură diferită, la faţa locului, informaţiile fiind bine evidențiate prin repere vizuale rapide, cum ar fi secvenţierea în paragrafe scurte şi fotografiile care completează ampla documentare în teren şi experienţa personală a autoarei.

Înainte de a oferi autografe celor care au achiziţionat volumul (preţul unui exemplar este de 40 de lei), Ana Maria Alb le-a mulţumit celor prezenţi, celor care au sprijinit-o în acest demers şi organizatorilor Festivalului „Toamnă la Voroneţ” pentru că au inclus în programul manifestării şi acest eveniment.

La final, toţi cei prezenţi au primit gratuit din partea Centrului Cultural Gura Humorului cartea “Mistagogia penumbrei” scrisă de regretatul jurnalist Tiberiu Cosovan în anul 2019, o ediţie postumă îngrijită de Ion Drăgușanul, şi „Cartea datinii” (două volume) scrisă de Ion Drăguşanul, care a văzut lumina tiparului prin Centrul Cultural Bucovina şi care face referire la folclorul autentic pe care din păcate nu îl mai regăsim.