Marți, 12 octombrie, a fost o zi plină pentru polițiștii de frontieră de la Vicovu de Sus și Brodina, care, în urma activităților de monitorizare la frontieră, au surprins două transporturi de contrabandă, unul făcut cu o mașină de teren și unul chiar în proximitatea frontierei, efectuat de cărăuși, care se pregăteau să încarce marfa tot într-o mașină. În cazul celor două acțiuni s-au tras 19 de focuri de armă. Cei care transportau țigările au scăpat, la adăpostul nopții, cu prețul lăsării țigărilor în urmă.

 

·        12 focuri de armă după un contrabandist și dispozitiv antipneu

 

Într-un prim caz, polițiștii de la Sectorul Frontieră Vicovu de Sus au declanșat o acțiune de pândă, în jurul orei 5.00 dimineață, reperând la un moment dat, în apropierea frontierei, un autoturism de teren înmatriculat în Marea Britanie, care se deplasa cu viteză spre Frătăuții Noi. Cel de la volan a demarat în trombă când și-a dat seama că este urmărit de polițiștii de frontieră. Polițiștii din echipaj au executat 12 focuri de armă în  plan vertical şi apoi spre pneurile autoturismului. S-a folosit totodată şi dispozitivul antipneu (acele covoare cu țepi care se pun în fața mașinii urmărite), însă șoferul a reușit să ajungă pe un drum agricol, unde a abandonat mașina de teren și a fugit, scăpând cu fuga pe jos, la adăpostul nopții.  

”În mașină au fost descoperite mai multe colete cu țigări de proveniență ucraineană, care au fost transportate la sediul sectorului. În urma inventarierii a rezultat cantitatea de 17.498 pachete cu țigări de proveniență ucraineană, în valoare totală de  204.727  lei. Țigările au fost ridicate în vederea confiscării, autoturismul folosit la activitatea infracţională, în valoare de 6.000 lei a fost indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor”, se arată într-un comunicat al Poliției de Frontieră.

Polițiștii de frontieră continuă cercetările în acest caz.

 

·        Cărăuși surprinși în timp ce se pregăteau să încarce țigările într-o mașină

 

În aceiași zi, tot la primă oră a dimineții, și polițiștii de la Sectorul Poliției de Frontieră Brodina au acționat pe linia contrabandei.

În jurul orei 6.00, polițiștii au observat un grup de persoane care transporta, de la frontiera de stat  spre interior, mai multe colete voluminoase, către un autoturism care staţiona în zonă. Din nou, s-au făcut somații, s-au tras 7 focuri de armă, însă cărăușii au fugit pe teritoriul ucrainean.

”Imediat, au fost anunţate şi autorităţile ucrainene despre caz în vederea cercetării în comun a evenimentului de frontieră. La fața locului au fost descoperite 17 baxuri cu țigări de proveniență ucraineană, care au fost transportate la sediul sectorului, unde, în urma inventarierii, a rezultat cantitatea de 11.990  pachete cu țigări, de proveniență ucraineană. Țigările, în valoare de  140.233  lei, au fost ridicate în vederea confiscării, iar în cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă în formă agravantă, iar în continuare se efectuează cercetări în vederea depistării tuturor persoanelor implicate şi a documentării întregii activități infracționale”, se arată într-un comunicat al Poliției de Frontieră.