Judecătorii de la Tribunalul Suceava au dat sentința în cazul sucevencei trimise în judecată pentru că și-ar fi ucis trei dintre copii, într-un dosar cu probe indubitabile.

Ana Pardău, din satul Poiana Negri, comuna Dorna Candrenilor, a fost condamnată la 15 ani de închisoare, într-un dosar care a șocat de la un capăt la altul și continuă să șocheze. Femeia a născut acasă, în lighean, în cada cu apă sau într-un sac menajer, ascunzând cadavrele, într-un caz chiar două săptămâni, până le-a putut îngropa. Oseminte ale copiilor au fost recuperate de anchetatori, iar mama și-a recunoscut faptele. 

Sentința Tribunalului Suceava nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. Fapt rar întâlnit, deși vorbim de fapte extrem de grave și de o condamnare la 15 ani de închisoare, femeia este în libertate, fără a avea impusă vreo interdicție de către procurorul criminalist de caz.

 

·        A născut și crescut normal trei copii

Ana Pardău, în vârstă de 39 de ani acum, din satul Poiana Negri, comuna Dorna Candrenilor, a fost judecată pentru infracţiunea de violenţă în familie, raportată la infracţiunea de omor. După cum au arătat procurorii în rechizitoriul de trimitere în judecată, femeia are studii superioare, lucra ca ingineră la o multinațională şi este căsătorită din anul 2008. Primii trei copii i-a născut în 2009, 2011 şi respectiv 2015. Familia trăia decent, ambii soți având locuri de muncă. Altfel spus, nimeni și nimic nu putea intui ce a făcut femeia, care, repetăm, și-a crescut normal primii trei copii. 

 

·        Al patrulea născut, îngropat în grădină 

Din cercetările judiciariştilor de la Serviciul de Investigaţii Criminale, coordonaţi de un procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, rezultă că în toamna lui 2015 Ana Pardău a rămas însărcinată din nou, cu un al patrulea copil, însă nu l-a informat pe soţul său.

Femeia avea să nască în iunie 2016, acasă, primul copil care avea să aibă o soartă cruntă.

„În ziua de 29 iunie 2016, fiind singură la domiciliu, a născut un copil de sex masculin într-un lighean din baia locuinţei, l-a acoperit cu o pătură, l-a ascuns în camera centralei, lăsându-l acolo până în ziua următoare. În ziua respectivă inculpata a luat cadavrul copilului, a săpat o groapă în grădina casei şi l-a îngropat”, au arătat procurorii.

La percheziţiile efectuate pe 13 august 2019, după ce grozăvia a ieşit la iveală, au fost identificate câteva fragmente osoase ale acestui prim copil.

 

·        A ascuns cadavrul două săptămâni, până l-a putut îngropa

Anul 2017 a venit cu o nouă sarcină pentru Ana Pardău. Mai multe persoane ori rude au întrebat-o dacă este gravidă, însă aceasta a negat şi a invocat de regulă probleme medicale.

„În ziua de 3 februarie 2018, aflându-se din nou singură la domiciliu, a născut în baie, în cada plină cu apă, un copil de sex masculin, pe care l-a ascuns apoi în casa bătrânească aproximativ 2 săptămâni după care, într-o noapte, l-a îngropat tot în grădina din faţa casei. Cu ocazia percheziţiei efectuate în ziua de 13 august 2019 a fost identificat scheletul acelui nou-născut, fapt care a atestat încă o dată realitatea susţinerilor inculpatei”, au descris procurorii a doua oribilă faptă.

Femeia a amânat îngroparea timp de două săptămâni pentru că solul era îngheţat, a mai rezultat din cercetări.

 

·        A născut în baie când copiii mai mari se uitau la TV

La finele anului 2018 inginera a rămas din nou însărcinată. Filmul de groază a continuat, numai că, de această dată, la urechile unui poliţist judiciarist dornean a ajuns informaţia că o femeie cu sarcină vizibil avansată nu mai are brusc burtă. Asta se întâmpla însă când şi acest al treilea nou-născut era deja mort.

„Din probatoriul administrat a rezultat că în ziua de 9 august 2019, în jurul orei 06:00, inculpata s-a trezit şi şi-a dat seama că urmează să nască. L-a informat ulterior pe soţul său că nu se simte prea bine şi nu va merge la locul de muncă în ziua respectivă. În jurul orei 14:00, profitând de faptul că soţul său nu se afla acasă, iar ceilalţi trei copii se uitau la televizor, inculpata a intrat în baia locuinţei, a încuiat uşa pe interior, a aşezat un sac menajer în bideu, a născut ulterior un copil de sex masculin, iar după puţin timp a legat sacul menajer în care se afla nou-născutul. A pus apoi sacul într-o cutie de carton pe care a dus-o în casa bătrânească (nelocuită) şi a aşezat-o pe un dulap. Atât în ziua respectivă cât şi în următoarele două zile (sâmbătă şi duminică) inculpata nu i-a comunicat nimic soţului său, comportându-se faţă de acesta ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Când a fost luată la întrebări, femeia a recunoscut senin că şi-a ucis copilul, iar apoi a oferit detalii exacte şi despre ceilalţi doi.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava nu au putut stabili vreo culpă față de soț, concluzia fiind că acesta nu a știut ce se întâmplă.

 

·        Nou-născutul a fost asfixiat într-un sac

Autopsia a arătat că ultimul copil a fost născut la termen, viu şi a avut viaţă extrauterină.

Moartea nou-născutului a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei respiratorii acute ca urmare a sufocării prin introducerea într-un sac menajer. Acesta din urmă a fost găsit înainte de a fi îngropat. 

În urma expertizelor medicale psihiatrice amănunţite la care a fost supusă, femeia a fost diagnosticată cu episod depresiv moderat - sever, tulburare mixtă de personalitate. S-a constatat că fapta a fost comisă cu discernământ critic prezent.

Cu privire la fapta comisă în luna iunie 2016, membrii comisiei au apreciat că fapta a fost comisă cu discernământ diminuat.

Cu privire la fapta comisă în luna februarie 2018, membrii comisiei au apreciat că fapta a fost comisă cu discernământ critic prezent.

Sentința finală în acest caz urmează să fie dată de Curtea de Apel Suceava, asta dacă inculpata sau procurorii vor face contestație.