Proiectul pilot de transport școlar, implementat în municipiul Suceava, va fi dus la un alt nivel, de anul viitor, când se vor aloca bani de la bugetul local pentru achiziția a 10 autobuze electrice de capacitate mică – câte unul pentru fiecare școală gimnazială.

Anunțul a fost făcut de primarul Ion Lungu, care a precizat că municipiul Suceava s-a aflat cu un pas în fața inițiativei legislative promulgate în cursul zilei de marți, care prevede introducerea de curse școlare gratuite în orașe și municipii.

“Noi am început din septembrie acest proiect pilot de transport al elevilor la școală, care este foarte apreciat de părinți și de elevi, cu mult înainte să se dea o lege care se aplică tocmai de la începutul anului școlar viitor. Ce ne avantajează este că legea prevede ca aceste costuri să fie suportate de la bugetul de stat - asta până când vine un parlamentar și mai face o modificare acolo, să se facă pe cheltuiala administrațiilor locale… cum s-a mai procedat…”, a spus Ion Lungu.

Edilul sucevean a adăugat că indiferent de ce va prevede legea respectivă, anul viitor vor fi cumpărate 10 autobuze electrice de mici dimensiuni, să fie dat câte unul la fiecare școală gimnazială din municipiu.

“Avem și acum o mulțime de solicitări, dar dacă le-am dat curs acum ar trebui să luăm din autobuzele care circulă pe trasee, cu călători, ceea ce ar afecta transportul public în comun. Rămân la ideea mea, să așteptăm cele 15 autobuze electrice de la Solaris, să întregim parcul auto, să facem culoar de transport unic și să avem transport civilizat, electric, la Suceava. Iar pentru transportul școlar să fie aceste 10 autobuze care vor fi tot la TPL, dar gestionate de fiecare școală în parte, cu câte curse să facă și pe unde”, a explicat primarul Sucevei.

Legea care prevede introducerea de curse şcolare de la/până la unitatea de învăţământ, indiferent că este de stat, particulară sau confesională, dar să fie autorizată/acreditată, pentru transportul elevilor din învățământul primar va fi pusă în aplicare începând cu prima zi a anului şcolar 2022-2023. În Suceava sunt funcționale deja două curse de transport școlar, care deservesc zona ANL Burdujeni și zona Aleea Dumbrăvii.