În condițiile în care aproape jumătate din locuințele din România se încălzesc în sezonul rece utilizând lemnul de foc, care se află în continuare la mare căutare, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva anunță că va suplimenta cu peste 700.000 metri cubi cantitățile vândute direct populației.
Măsura va fi dusă la îndeplinire prin intermediul direcțiilor silvice din țară, respectiv al ocoalelor silvice la care ajung solicitările populației, în funcție de cantitățile de care vor dispune.
Până acum, RNP – Romsilva a vândut direct populației 1.065.229 metri cubi lemn pentru foc, iar până la finalul anului va pune pe piață direct către persoanele fizice interesate alți peste 700.000 metri cubi, din pădurile proprietatea publică a statului.
În prezent, în depozitele ocoalelor silvice din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva se află un stoc de circa 250.000 metri cubi lemn pentru încălzirea locuințelor.
Prețul mediu de valorificare a lemnului pentru foc din acest an este de 183,21 lei, fără TVA, iar prețul variază în funcție de specie, sortiment și locul de livrare.
La Suceava, lemnul de fag și cel de carpen ori salcâm este vândut cu 180 de lei metrul cub scos la drumul auto sau 205 lei cel adus la depozit, în vreme ce alte esențe tari, precum gorun, stejar, se vând cu 175 de lei, respectiv 200 de lei.
Lemnul de foc din brad, molid sau larice se vinde cu 145 de lei metrul cub, la depozit, iar alte rășinoase cu 140 de lei/mc.
Numeroase ocoale silvice din cadrul Romsilva asigură, contra cost, și transportul lemnelor pentru foc.
Toate prețurile și volumele de lemn pentru foc sunt afișate la sediile ocoalelor silvice din cadrul Romsilva și, în format electronic și centralizat, pe pagina de internet www.rosilva.ro, la secțiunea ”Disponibil lemn pentru foc”, aceste date fiind actualizate periodic.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.
Comentarii