În Foaierul Muzeului de Istorie Suceava a avut loc miercuri, 24 aprilie 2024, vernisajul expoziției de pictură „Ecouri”, realizată de artiștii plastici Ioan și Adrian Bratiloveanu, un dialog între icoanele bizantine (forma greacă) și pictura occidentală a Renașterii - Barocul (forma latină).

Expoziția poate fi vizitată până pe 12 mai 2024. În deschidere, directorul Muzeului Național al Bucovinei, dr. Constantin Emil Ursu, a spus că această expoziție este înscrisă în programul „Paștele în Bucovina” și își propune să aducă vizitatorilor „crâmpeie de spiritualitate”.

Expoziția „Ecouri”, nume ales de autori (artiștii plastici Ioan și Adrian Bratiloveanu), a fost realizată la Suceava de Biroul Artă, condus de Irina Țibulcă, împreună cu unul dintre expozanți, Ioan Bratiloveanu.

„Fie că vorbim de icoana bizantină, fie că vorbim de pictura din mediul catolic, până la urmă, și una, și alta vorbesc despre același lucru, vorbesc despre sfințenie”, a completat directorul Ursu.

„Tehnologia excesivă a contribuit la distrugerea calității artei. S-a produs o inversare a valorilor estetice”

Prezent la vernisaj, Ioan Bratiloveanu a spus printre altele că expoziția „Ecouri” este una itinerantă și a povestit puțin despre profesorii care i-au insuflat lui, dar și fratelui său Adrian, dragostea pentru pictura bizantină și respectul față de lucrul bine făcut.

„Am învățat pictura în principal cu tatăl meu, Gheorghe Bratiloveanu, care a fost și arhitect, și împreună cu pictorul Stancu Marcel, care lucra cu tatăl meu pictură bisericească și icoane. Ulterior, și eu, și fratele meu am mai lucrat cu unchii noștri, pictorii Mihai și Gavriil Moroșan”, a spus Ioan Bratiloveanu. Artistul a dat câteva detalii despre tehnica folosită în realizarea icoanelor expuse, după care a spus: „problema principală în contemporaneitate este căderea în desuetudine a picturii”.

„Tot spațiul vizual a fost acaparat de imaginea digitală, de printuri, calculator, tablete, smartphone-uri, iar pictura a fost devalorizată masiv de toată această concurență neloială din partea imaginii digitale. Iar problema principală care trebuie spusă, clar, este că o imagine digitală nu poate substitui și nici înlocui niciodată nici persoana propriu-zisă și nici o pictura propriu-zisă. (...) Tehnologia excesivă a contribuit la distrugerea calității artei. (...) S-a produs o inversare a valorilor estetice, din păcate”, a explicat Ioan Bratiloveanu.

Camelia Sadovei: „Minunată și meritorie truda păstrării unui meșteșug spectaculos și elitist”

Artistul a recomandat publicului să urmărească documentarul „De ce contează frumusețea?”, realizat de filosoful britanic Roger Scruton. „Criza societății contemporane de astăzi este de fapt o criză a lipsei de frumos din viața noastră. Lipsa aceasta de frumos duce la urâțirea vieții noastre. Iar în lipsa unor valori estetice autentice, valori estetice autentice exprimate fie în muzică, fie în pictură, fie în poezie, în arhitectură, omul contemporan este condamnat să penduleze între planul de jos, al instinctelor animalice, și lumea rece a intelectului, a tehnologiei digitale, care ne robotizează și ne dezumanizează”, a mai precizat Ioan Bratiloveanu.

În completare, directorul Muzeului Național al Bucovinei, dr. Constantin Emil Ursu, a spus că societății contemporane nu-i lipsește neapărat frumosul, cât faptul că „nu mai vizualizează frumosul, în nebunia creată de tehnologie, frumosul a devenit ceva abstract”.

După ce a văzut lucrările realizate de frații Bratiloveanu, artistul plastic sucevean Camelia Sadoveipreședinta Filialei Suceava a Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR),a spus:„Minunată și meritorie truda păstrării unui meșteșug spectaculos și elitist. E la fel de important cum trecem prin lumea de acum toate acestea ca peste alte sute de ani să însemne la rândul lor ceva, sau să fi dus la schimbarea de care avem nevoie. Felicitări pentru un punct de vedere personal și temeinic susținut, dar aș spune că lucrurile nu stau mereu doar într-un singur fel. Încă mai sunt speranțe. Câtă vreme meșteșugul încă se deprinde asumat și este dublat de o minte limpede, creativă, cultivată și pasionată. Felicitări încă o dată!”